Potrzebowałam zrobić coś na szybko, a nie miałam zbyt wielu składników. W lodówce znalazły się jednak ostatnie dwie łodygi rabarbaru, w sam raz na jakieś małe co nie co. Postanowiłam więc zrobić najprostszą rzecz na świecie, a mianowicie zapiec rabarbar pod kruszonką. Błyskawicznie i smacznie. Gdybym tylko miała w zamrażarce lody, to mogłabym udać, że to bardzo wyszukany deser :). Polecam!
Składniki (na 6
sztuk w kokilkach średnicy 5cm):
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g masła
40g cukru
20g całych migdałów
½ łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
1 płaska łyżeczka śmietany
Szczypta soli
Dodatkowo:
250g obranego rabarbaru
2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)
Wykonanie:
Kruszonka: migdały posiekać. Z reszty podanych
składników zagnieść ciasto. Dodać migdały i jeszcze raz zagnieść. Nie jest to
typowa kruszonka, a raczej kruche ciasto w formie kruszonki:).
Rabarbar: pokroić na drobną kostkę i wymieszać z
cukrem.
Do każdej kokilki przełożyć po równo rabarbaru, a
następnie przyłożyć obficie ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC
(termoobieg) i piec około 15 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowego koloru.
Podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów lub na zimno. Obie wersje są równie smaczne:).
Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Ale pyszności! Jutro idę na ryneczek po rabarbar :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Uwielbiam owoce pod kruszonką :)
OdpowiedzUsuń