Sezon truskawkowy chyba się już rozpoczął, ale na te nasze, najpyszniejsze i najsłodsze truskawki musimy poczekać jeszcze do czerwca. Wtedy się zacznie! Ciasta, desery, koktajle… już się nie mogę doczekać! Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo efektowne i pyszne ciasto w niecodziennej formie. Jego oryginalna nazwa to Charlotte Royale. Bardzo mi się podoba:). Rolada, która tym razem nie skrywa nadzienia, ale go przykrywa tworząc babkę. Nadzienie truskawkowe jest lekkie i delikatne. Całość jest pyszna:) Polecam!
Składniki (na
babkę średnicy 24cm):
Rolada:
4 jajka (L)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
+ mały słoik konfitury truskawkowej
Krem truskawkowy:
250ml mleka
250ml słodkiej śmietany
150g świeżych truskawek zmiksowanych na mus + 6 truskawek
pokrojonych w kosteczkę
70g cukru
1 całe jajko
2 żółtka
12g żelatyny w proszku
Dodatkowo: kilka
herbatników do przykrycia masy
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170oC (termoobieg). Dużą
blachę (najlepiej tą z kompletu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Rolada: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez 5 minut. Następnie porcjami
dodawać mąkę i delikatnie mieszać szpatułką. Gotową masę wylać na blachę i
wstawić do piekarnika. Piec ok. 10-15 minut, aż biszkopt nabierze złotej barwy.
Wyjąć i przełożyć na zwilżoną ściereczkę. Zwinąć razem ze ścierką w roladę.
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie rozwinąć, posmarować konfiturą, ponownie zwinąć. Odczekać ok 15 minut i pokroić na plastry. Miskę
wyłożyć plastrami rolady.
Krem: mleko wlać do garnka. Wsypać cukier. Zamieszać
i doprowadzić do wrzenia. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się
rozpuści. W przypadku żelatyny w listkach, najpierw należy je namoczyć w zimnej
wodzie, a gdy zmienią konsystencję na galaretowatą (swoją drogą przypomina mi
to meduzę:)), wrzucić do gorącego mleka.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka. Teraz moment najważniejszy – wlewanie
gorącego mleka do jajek. Należy to zrobić w miarę powoli, cały czas mieszając
jajka trzepaczką (rózgą), by nie powstała jajecznica. Wbrew pozorom nie jest to
takie trudne. Mleko z żelatyną i jajkami odstawić w zimne miejsce do
ochłodzenia. Co jakiś czas należy przemieszać.
Gdy mleko z żelatyną będzie już chłodne, dodać zmiksowane
na mus truskawki, a śmietanę ubić na sztywno. Następnie stopniowo, powoli,
chochelka po chochelce dodawać schłodzonego mleka do ubitej śmietany,
każdorazowo delikatnie lecz dokładnie mieszając. Chodzi o to, by w masie
zostało jak najwięcej powietrza, co sprawi, że krem będzie puszysty. Dodać pokrojone truskawki i dokładnie wymieszać.
Wymieszaną masę włożyć jeszcze na moment do lodówki, by
nieco zgęstniała (ok. 10-15 minut, ale lepiej obserwować). Gdyby masa była już
bardzo gęsta można wymieszać ją energicznie rózgą. Masę truskawkową przelać do
misy z roladą. Przykryć herbatnikami (można poprzycinać, by lepiej pasowały do
okrągłej misy). Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
noc. Babkę podajemy oczywiście do góry nogami:). Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz