piątek, 27 maja 2016

Charlotte Royale - zakręcona babka roladowa z truskawkami



Sezon truskawkowy chyba się już rozpoczął, ale na te nasze, najpyszniejsze i najsłodsze truskawki musimy poczekać jeszcze do czerwca. Wtedy się zacznie! Ciasta, desery, koktajle… już się nie mogę doczekać! Dzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo efektowne i pyszne ciasto w niecodziennej formie. Jego oryginalna nazwa to Charlotte Royale. Bardzo mi się podoba:). Rolada, która tym razem nie skrywa nadzienia, ale go przykrywa tworząc babkę. Nadzienie truskawkowe jest lekkie i delikatne. Całość jest pyszna:) Polecam!


Składniki (na babkę średnicy 24cm):

Rolada: 
4 jajka (L)
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

+ mały słoik konfitury truskawkowej

Krem truskawkowy:
250ml mleka
250ml słodkiej śmietany
150g świeżych truskawek zmiksowanych na mus + 6 truskawek pokrojonych w kosteczkę
70g cukru
1 całe jajko
2 żółtka
12g żelatyny w proszku

Dodatkowo: kilka herbatników do przykrycia masy


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 170oC (termoobieg). Dużą blachę (najlepiej tą z kompletu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Rolada: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez 5 minut. Następnie porcjami dodawać mąkę i delikatnie mieszać szpatułką. Gotową masę wylać na blachę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10-15 minut, aż biszkopt nabierze złotej barwy. Wyjąć i przełożyć na zwilżoną ściereczkę. Zwinąć razem ze ścierką w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie rozwinąć, posmarować konfiturą, ponownie zwinąć. Odczekać ok 15 minut i pokroić na plastry. Miskę wyłożyć plastrami rolady.
Krem: mleko wlać do garnka. Wsypać cukier. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. W przypadku żelatyny w listkach, najpierw należy je namoczyć w zimnej wodzie, a gdy zmienią konsystencję na galaretowatą (swoją drogą przypomina mi to meduzę:)), wrzucić do gorącego mleka.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka.  Teraz moment najważniejszy – wlewanie gorącego mleka do jajek. Należy to zrobić w miarę powoli, cały czas mieszając jajka trzepaczką (rózgą), by nie powstała jajecznica. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Mleko z żelatyną i jajkami odstawić w zimne miejsce do ochłodzenia. Co jakiś czas należy przemieszać.
Gdy mleko z żelatyną będzie już chłodne, dodać zmiksowane na mus truskawki, a śmietanę ubić na sztywno. Następnie stopniowo, powoli, chochelka po chochelce dodawać schłodzonego mleka do ubitej śmietany, każdorazowo delikatnie lecz dokładnie mieszając. Chodzi o to, by w masie zostało jak najwięcej powietrza, co sprawi, że krem będzie puszysty. Dodać pokrojone truskawki i dokładnie wymieszać.
Wymieszaną masę włożyć jeszcze na moment do lodówki, by nieco zgęstniała (ok. 10-15 minut, ale lepiej obserwować). Gdyby masa była już bardzo gęsta można wymieszać ją energicznie rózgą. Masę truskawkową przelać do misy z roladą. Przykryć herbatnikami (można poprzycinać, by lepiej pasowały do okrągłej misy). Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Babkę podajemy oczywiście do góry nogami:). Przed podaniem można udekorować świeżymi truskawkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz