czwartek, 12 maja 2016

Sernik z borówkami



Dzisiejszy dzień jest tak optymistyczny, że aż chce się żyć. A wszystko to jest zasługą cudownego słoneczka! Wszystko wydaje się piękniejsze, gdy towarzyszą nam promyki słońca. Zdążyłam już dziś posadzić kwiatki w ogródku, na kuchence gotuje się młoda kapustka, a i może zdążę na chwilę usiąść na leżaku przed pójściem do pracy:).
W tak cudowny dzień mam dla Was przepis na wspaniały, lekki serniczek z aromatycznymi borówkami.  To zdecydowanie idealny pomysł na popołudnie spędzone w ogródku lub tarasie, z kawą i przyjaciółmi. Sernik jest niesamowicie pyszny – puszysty, nie za słodki, owocowy. Bardzo polecam!


Składniki (na sernik w okrągłej formie 26cm):

Spód:
225g mąki pszennej
150g masła
75g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
Szczypta soli

Masa serowa:
1 i ½ kg sera twarogowego kubkowego
300g masła (o temperaturze pokojowej)
250g cukru
7 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
30g skrobi ziemniaczanej
Skórka otarta z ¼ cytryny

Dodatkowo:

Słoiczek konfitury jagodowej
2 opakowania borówek amerykańskich (250g)


Wykonanie:

Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Okrągłą formę wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiec w temperaturze 180oC (termoobieg), aż ciasto będzie lekko zezłocone. Ciasto wyjąć i powierzchnię wygładzić łyżeczką, by była mniej „pofalowana”.
W czasie gdy podpieka się spód przygotować masę serową: miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać białka i wszystko zmiksować.  Masa będzie jakby zważona, ale tak ma być.
W osobnej misce wymieszać ser twarogowy, skrobię i skórkę z cytryny. Ser dodawać partiami do utartego masła, aż wszystko się dokładnie połączy.
Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę jagodową i dokładnie rozsmarować. Można zostawić odrobinę konfitury, by zrobić wzorek na wierzchu. Na spód z konfiturą wykładać masę serową – delikatnie, by ser nie pomieszał się z konfiturą. Na ser poukładać borówki i powciskać je w ser. Wygładzić powierzchnię. By zrobić wzorek, należy zrobić z konfitury kleksy, a następnie przeciągnąć je wykałaczką, aby powstały serduszka. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160oC (termoobieg) i piec ok. 1 godzinę. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. uwielbiam serniki !!!!


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, ten sernik wygląda bajecznie :).

    OdpowiedzUsuń