Dzisiejszy dzień jest tak optymistyczny, że aż chce się żyć. A wszystko to jest zasługą cudownego słoneczka! Wszystko wydaje się piękniejsze, gdy towarzyszą nam promyki słońca. Zdążyłam już dziś posadzić kwiatki w ogródku, na kuchence gotuje się młoda kapustka, a i może zdążę na chwilę usiąść na leżaku przed pójściem do pracy:).
W tak cudowny dzień mam dla Was przepis na wspaniały,
lekki serniczek z aromatycznymi borówkami.
To zdecydowanie idealny pomysł na popołudnie spędzone w ogródku lub
tarasie, z kawą i przyjaciółmi. Sernik jest niesamowicie pyszny – puszysty, nie
za słodki, owocowy. Bardzo polecam!
Składniki (na
sernik w okrągłej formie 26cm):
Spód:
225g mąki pszennej
150g masła
75g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
Szczypta soli
Masa serowa:
1 i ½ kg sera twarogowego kubkowego
300g masła (o temperaturze pokojowej)
250g cukru
7 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
30g skrobi ziemniaczanej
Skórka otarta z ¼ cytryny
Dodatkowo:
Słoiczek konfitury jagodowej
2 opakowania borówek amerykańskich (250g)
Wykonanie:
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Do miski wsypać
mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło
pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę
składników i zagnieść ciasto. Okrągłą formę wylepić ciastem. Ponakłuwać
widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiec w temperaturze 180oC
(termoobieg), aż ciasto będzie lekko zezłocone. Ciasto wyjąć i powierzchnię
wygładzić łyżeczką, by była mniej „pofalowana”.
W czasie gdy podpieka się spód przygotować masę
serową: miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą
masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać białka i
wszystko zmiksować. Masa będzie jakby
zważona, ale tak ma być.
W osobnej misce wymieszać ser twarogowy, skrobię i skórkę
z cytryny. Ser dodawać partiami do utartego masła, aż wszystko się dokładnie
połączy.
Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę jagodową i
dokładnie rozsmarować. Można zostawić odrobinę konfitury, by zrobić wzorek na
wierzchu. Na spód z konfiturą wykładać masę serową – delikatnie, by ser nie
pomieszał się z konfiturą. Na ser poukładać borówki i powciskać je w ser.
Wygładzić powierzchnię. By zrobić wzorek, należy zrobić z konfitury kleksy, a
następnie przeciągnąć je wykałaczką, aby powstały serduszka. Sernik wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 160oC (termoobieg) i piec ok. 1 godzinę. Wyjąć
i całkowicie ostudzić. Smacznego!
uwielbiam serniki !!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kaśka
---------------
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Z pewnością zajrzę :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńAniu, ten sernik wygląda bajecznie :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTeż Cię pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń