Sezon truskawkowy w pełni, a ja się rozleniwiłam. Zamiast
piec same truskawkowe pyszności, to ja zajadam się sałatkami i hummusem:). I
jakoś ciężko u mnie w domu o konkretnych odbiorców słodkości – zwłaszcza w
okresie letnim nikt nie chce się objadać. Tak przynajmniej wszyscy twierdzą.
Ale przychodzi moment zwany weekendem, kiedy to oczekują na coś dobrego spod
mojej ręki. Wiadomo – zawsze odwiedzi nas ktoś, kto chętnie i bez wyrzutów
sumienia skosztuje letnich ciast. Często też „wymagane” jest, bym upiekła coś,
co jest już znane i lubiane, jak na przykład tarta truskawkowa, którą
przygotowuję błyskawicznie między gotowaniem ziemniaków, a krojeniem warzyw na
sałatkę. Ja tam wolę kombinować i wciąż łączyć różne przepisy:). Dlatego dziś
mogę przedstawić Wam przepyszne ciasto z truskawkami na spodzie
makowo-kokosowym, z kremem z mascarpone i śmietany. Jestem pewna, że przypadnie
Wam do gustu:).
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
„Biszkopt”:
6 białek (L)
1 szklanka cukru pudru
150g wiórek kokosowych
100g suchego maku
Krem:
500ml słodkiej śmietany 30%
250g sera mascarpone
5 łyżek cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
800g truskawek
2 duże wafelki Prince Polo
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
do 180oC.
Biszkopt: mak połączyć z wiórkami kokosowymi.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier. Do
ubitych białek dodawać po trochu mieszanki maku z wiórkami – dokładnie
wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i wygładzić powierzchnię. Piec
ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek i pokroić na
malutką kosteczkę. Odstawić.
Krem: żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody
– przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. W
osobnym naczyniu zmiksować mascarpone z żelatyną i odrobiną ubitej śmietany.
Następnie wszystko ze sobą wymieszać na jednolitą masę.
Na upieczony spód wyłożyć kilka łyżek masy – tylko by
lekko pokrywała spód. Wyłożyć równo truskawki, a na nie resztę masy
śmietankowej. Wygładzić powierzchnię, a na sam koniec posypać startymi na tarce
wafelkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńRzadko, bardzo rzadko ostatnio piekę ciasto, ale w weekend się "przełamię". Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpiękne ciacho, na pewno pyszne! z moich doświadczeń wynika, że jeśli zrezygnujemy z miksowania mascarpone i tylko delikatnie wmieszamy go do ubitej śmietany krem jest w sam raz sztywny, nie ma potrzeby dodawania żelatyny, można i przy tym cieście spróbować:)
OdpowiedzUsuńAle najczęściej mascarpone jest zbyt twarde i powstają grudki, a śmietana "flaczeje" od mieszania :( ale to może nie moja metoda, a komuś w taki sposób wychodzi super:) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDzisiaj zrobiłam 😋bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie ! :)
UsuńJa zrobie jutro na komunie siostrzeńca bo wyglada super to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie. :-) Zupełnie jak ciasto z renomowanej cukierni, a na pewno jest jeszcze smaczniejsze i zdrowsze niż to kupione w cukierni.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) pozdrawiam :)
Usuńjak cudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno przepyszne!
Bardzo mi miło :) pozdrawiam :)
UsuńWyglada bardzo apetycznie kokos i truskawki to mój klimat napewno zrobię tylko jeden minus ze zoltka nie sa wykorzystane i tak za bardzo nie ma ich gdzie upchnąć
OdpowiedzUsuń