wtorek, 14 czerwca 2016

Ciasto z truskawkami na makowo-kokosowym spodzie


Sezon truskawkowy w pełni, a ja się rozleniwiłam. Zamiast piec same truskawkowe pyszności, to ja zajadam się sałatkami i hummusem:). I jakoś ciężko u mnie w domu o konkretnych odbiorców słodkości – zwłaszcza w okresie letnim nikt nie chce się objadać. Tak przynajmniej wszyscy twierdzą. Ale przychodzi moment zwany weekendem, kiedy to oczekują na coś dobrego spod mojej ręki. Wiadomo – zawsze odwiedzi nas ktoś, kto chętnie i bez wyrzutów sumienia skosztuje letnich ciast. Często też „wymagane” jest, bym upiekła coś, co jest już znane i lubiane, jak na przykład tarta truskawkowa, którą przygotowuję błyskawicznie między gotowaniem ziemniaków, a krojeniem warzyw na sałatkę. Ja tam wolę kombinować i wciąż łączyć różne przepisy:). Dlatego dziś mogę przedstawić Wam przepyszne ciasto z truskawkami na spodzie makowo-kokosowym, z kremem z mascarpone i śmietany. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu:).  


Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

„Biszkopt”:
6 białek (L)
1 szklanka cukru pudru
150g wiórek kokosowych
100g suchego maku

Krem: 
500ml słodkiej śmietany 30%
250g sera mascarpone
5 łyżek cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:
800g truskawek
2 duże wafelki Prince Polo


Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Biszkopt: mak połączyć z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier. Do ubitych białek dodawać po trochu mieszanki maku z wiórkami – dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i wygładzić powierzchnię. Piec ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Truskawki opłukać, pozbawić szypułek i pokroić na malutką kosteczkę. Odstawić.
Krem: żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody – przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu zmiksować mascarpone z żelatyną i odrobiną ubitej śmietany. Następnie wszystko ze sobą wymieszać na jednolitą masę.
Na upieczony spód wyłożyć kilka łyżek masy – tylko by lekko pokrywała spód. Wyłożyć równo truskawki, a na nie resztę masy śmietankowej. Wygładzić powierzchnię, a na sam koniec posypać startymi na tarce wafelkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Rzadko, bardzo rzadko ostatnio piekę ciasto, ale w weekend się "przełamię". Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne ciacho, na pewno pyszne! z moich doświadczeń wynika, że jeśli zrezygnujemy z miksowania mascarpone i tylko delikatnie wmieszamy go do ubitej śmietany krem jest w sam raz sztywny, nie ma potrzeby dodawania żelatyny, można i przy tym cieście spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale najczęściej mascarpone jest zbyt twarde i powstają grudki, a śmietana "flaczeje" od mieszania :( ale to może nie moja metoda, a komuś w taki sposób wychodzi super:) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Dzisiaj zrobiłam 😋bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobie jutro na komunie siostrzeńca bo wyglada super to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie. :-) Zupełnie jak ciasto z renomowanej cukierni, a na pewno jest jeszcze smaczniejsze i zdrowsze niż to kupione w cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak cudownie wygląda! :)
    Piękne i na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo apetycznie kokos i truskawki to mój klimat napewno zrobię tylko jeden minus ze zoltka nie sa wykorzystane i tak za bardzo nie ma ich gdzie upchnąć

    OdpowiedzUsuń