Często jest tak, że rano nie mamy czasu na pichcenie, albo zdarzy się nam zaspać, jak ostatnio w moim przypadku :) Wtedy to, możemy być spokojni, że to śniadanie czeka na nas, a nie odwrotnie :)
Miałam ostatnio ochotę na ciasto owsiane, bo nie chciałam
pakować w siebie mnóstwa kalorii przed maratonem jaki mnie czeka w najbliższych
tygodniach – urodziny, chrzciny, wesele, a po drodze jeszcze wiele „bezokazjów”
:) Upiekłam więc placek na bazie płatków owsianych, z dodatkiem żurawiny i
rodzynek. Do placka można oczywiście użyć innych bakalii, np. suszonych moreli
czy różnych orzechów, a nawet kokosa – na co kto ma ochotę i co aktualnie ma w
szafce. Placek smakuje świetnie – zwłaszcza na drugi dzień. Można go z
łatwością pokroić na kawałki i spakować do pracy, szkoły czy na uczelnię. Polecam!
Składniki (na
placek w okrągłej formie 24cm):
1 i ½ szklanki płatków owsianych zwykłych górskich
1 i ½ szklanki wody
1 duże jabłko
3 kopiate łyżki mąki pszennej
2 jajka (L)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Garść rodzynek
Garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Płatki owsiane zalać wodą i odczekać, aż płatki wchłoną
wodę (ok. 10-15 minut). Po tym czasie wymieszać ze startym jabłkiem oraz
miodem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Jaja ubić na
puszysto z łyżką cukru. Do jajek dodawać stopniowo mąki i delikatnie mieszać
szpatułką. Na końcu dodać płatki owsiane i suszone owoce. Wszystko delikatnie
wymieszać i przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut, do
tzw. „suchego patyczka”. Wierzch powinien być ładnie przypieczony ale nie
brązowy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na kawałki. Można przechowywać w
lodówce w zamkniętym pojemniku przez ok. 2 dni. Smacznego!
Wygląda super. Tak się zastanawiam, czy da się zamienić mąkę na taką bez glutenu, np. kokosową? Chyba nic się nie stanie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję :) myślę, że bez problemu można zamienić na inną mąkę (są i płatki i jajka które zestalają całość, więc myślę, że mąka bezglutenowa kokosowa/z amarantusa/gryczana mogą być jak najbardziej:)) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń