Na dzisiaj mam dla Was coś na szybko – mianowicie lekki deser na bazie jogurtu i truskawek. W upalne dni – które ostatnio jednych rozpieszczały, a drugich męczyły – niezbyt chce nam się cokolwiek jeść, nie mówiąc już o ciężkich ciastach. Ciasta z „ciężkimi” masami to atrybut sezonu zimowego :) Przez lato mamy raczej ochotę na coś z owocami. Czy to w cieście, czy deserze – w końcu mamy tak pyszne polskie owoce jak truskawka, malina, porzeczka czy papierówki, że szkoda ich nie wykorzystać:) Wracając do mojego dzisiejszego deseru, to muszę przyznać, że prostszym przepisem jest chyba tylko chleb z masłem i dżemem. Ale deser lepszy :) Szybko, pysznie i do tego zdrowo. A na konkrety przyjdzie czas w następnym wpisie:)
Składniki (na 6
małych słoiczków o pojemności ok. 150ml):
400g jogurtu naturalnego
300g truskawek
Pełna garść nieobranych, całych migdałów
1 łyżka miodu
Owoce do dekoracji
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z miodem. Migdały posiekać na drobno.
Truskawki zblendować na mus.
Do słoiczków nakładać kolejno: jogurt, mus truskawkowy,
migdały.
Ozdobić cząstką truskawki, maliną lub innymi pysznymi
owocami :) Smacznego!
Smaczne! I pomaga na upały:)
OdpowiedzUsuń