Na południu nowy tydzień pięknie się rozpoczął.
Słonecznie, ciepło, radośnie :) Chociaż z drugiej strony, mogłoby trochę
popadać w nocy, bo moja rabata przeżywa katusze i zbiera żniwa gorących,
czerwcowych dni. W tym roku postanowiłam sobie, że mój ogródek będzie piękny i
kolorowy. Szybko jednak okazało się, że to nie takie łatwe jak pieczenie ciast
:) Nie można być we wszystkim idealnym i właśnie kwiatki to chyba moja słabsza
strona. Chyba muszę się podszkolić w tym temacie, żeby przyszły rok w
ogrodzie był bardzo kolorowy :) Mam w planach również rozbudować mój ogródek
owocowy, bo znowu wymyśliłam sobie wyrób domowych win. Ehh te moje pomysły… Ale
potem pije i je się dobrze :)
Wracając do słodkości, dzisiaj połączenie białej
czekolady z sezonowymi owocami zdało egzamin na szóstkę :) Bardzo lubię kremy
na bazie śmietany i białej czekolady, bo idealnie pasują do truskawek, malin,
jagód czy wiśni. Domownikom ciasto chyba też zasmakowało, bo rozeszło się w mgnieniu
oka :) Wafelkowy spód, puszysta masa śmietankowo-czekoladowa i na przełamanie
smaku orzeźwiająca masa owocowa :) Do tego świeże owoce i już więcej mi nie
trzeba…. :)
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie średnicy 28cm):
Spód:
1 opakowanie wafelków truskawkowo-śmietankowych, ok. 180g (użyłam
Familijnych)
Warstwa z białej
czekolady:
500ml słodkiej śmietany 36%
1 i ½ tabliczki białej czekolady
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Warstwa owocowa:
250g świeżych malin
250g świeżych truskawek
500g sera twarogowego z kubka (lub serka twarożkowego naturalnego)
250g sera ricotta
100g cukru pudru
Dodatkowo:
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1/3 szklanki gorącej
wody
½ tabliczki białej czekolady do wykończenia ciasta
Owoce do dekoracji
Wykonanie:
Spód: formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki
pokruszyć na drobno i wyłożyć spód formy.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić.
Warstwa biała:
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem
wanilinowym. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Na
końcu dodać 4 łyżeczki żelatyny (tej już rozpuszczonej). Wymieszać i wyłożyć na
pokruszone wafelki. Wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki.
Warstwa owocowa:
ser twarogowy i ricottę wymieszać. Owoce zblendować na mus. Dodać cukier oraz
resztę żelatyny i wymieszać. Połączyć z serami i jeszcze raz dokładnie
wymieszać.
Masę wylać na schłodzoną masę białą, wyrównać i wstawić
do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem polać
rozpuszczoną białą czekoladą i udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz