I znowu – owsianka czy ciasto? Ciężko się zdecydować, bo
to taki uniwersalny wypiek. Może być zarówno pysznym i zdrowym śniadaniem, jak
i deserem. A teraz, w czasie sesji sprawdza się idealnie jako pierwsza, piąta i
dwudziesta przekąska :) Bardzo lubię takie zdrowe słodkości. Ciasto nie ma
tłuszczu, mleka ani cukru. Słodkość zawdzięcza dodatkowi soku pomarańczowego i miodu,
rodzynkom i jagodom goji. Pycha :)
Składniki (na
ciasto w formie 20x20cm):
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki soku pomarańczowego
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 pomarańcza, obrana i pokrojona w drobną kostkę
1 garść rodzynek
1 garść suszonych jagód goji
Wykonanie:
Płatki owsiane zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na
1-2 godziny (ja zostawiłam na całą noc w lodówce). Po tym czasie dodać
pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175oC. Foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia.Ciasto wlać do foremki. Wstawić do
piekarnika i piec 25 minut. Ostudzić. Można przechowywać w lodówce w szczelnie
zamkniętym pojemniku do 2-3 dni. Smacznego! :)
wyglada rewelacyjnie :) moze nawet moj Luby - nie lubicy ziaren, pelnoziarnistych rzeczy i innych tego typu, by sie skusil na kawalek :D
OdpowiedzUsuńMój mąż dostaje na śniadanie do pracy :) nie ma wyjścia - takie życie z dietetykiem :) ale chyba nie narzeka :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń