środa, 14 lutego 2018

Pomarańczowe ciasto owsiane z rodzynkami i jagodami goji



I znowu – owsianka czy ciasto? Ciężko się zdecydować, bo to taki uniwersalny wypiek. Może być zarówno pysznym i zdrowym śniadaniem, jak i deserem. A teraz, w czasie sesji sprawdza się idealnie jako pierwsza, piąta i dwudziesta przekąska :) Bardzo lubię takie zdrowe słodkości. Ciasto nie ma tłuszczu, mleka ani cukru. Słodkość zawdzięcza dodatkowi soku pomarańczowego i miodu,  rodzynkom i jagodom goji. Pycha :)

Składniki (na ciasto w formie 20x20cm):

2 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki soku pomarańczowego
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 pomarańcza, obrana i pokrojona w drobną kostkę
1 garść rodzynek
1 garść suszonych jagód goji

Wykonanie:

Płatki owsiane zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 1-2 godziny (ja zostawiłam na całą noc w lodówce). Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175oC. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wlać do foremki. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Ostudzić. Można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2-3 dni. Smacznego! :)

 

2 komentarze:

  1. wyglada rewelacyjnie :) moze nawet moj Luby - nie lubicy ziaren, pelnoziarnistych rzeczy i innych tego typu, by sie skusil na kawalek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż dostaje na śniadanie do pracy :) nie ma wyjścia - takie życie z dietetykiem :) ale chyba nie narzeka :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń