Uwielbiam masło orzechowe – najlepsze prosto ze słoika :)
Chyba standardem już jest, że w każdym, nawet najmniejszym sklepie pojawia się
masło orzechowe. Trzeba jednak uważnie przyjrzeć się etykietom. Warto dołożyć
kilka złotych i kupić masło sporządzone ze 100% orzechów arachidowych i bez
oleju palmowego. Mam swoje ulubione i innego nie kupuję :) Ostatnio jadłam lody
o smaku słonego masła orzechowego i dosłownie się w nich zakochałam. Szybko
więc odkurzyłam swoją maszynę do lodów i ukręciłam swoje własne :) Są nieziemsko
pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Pod warunkiem, że macie maszynę do lodów :)
Pierwsze słoneczne dni za nami, także koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Składniki (na ok.
litr lodów):
150g masła orzechowego
150g słodkiej śmietany 36%
150g mleka 1,5%
100g cukru
2 jajka (M)
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Jajka utrzeć z połową cukru na biało. Do rondelka wlać
śmietanę, mleko, sól i drugą połowę cukru. Podgrzewać, aż z mieszanki mleka
zacznie ulatniać się para wodna (nie dopuścić do zagotowania mleka). Gorący
płyn wlewać cienkim strumieniem na ubite jajka ciągle je mieszając trzepaczką. Jajka
powinny się połączyć z mlekiem i śmietaną w jednolity, lekko zawiesisty płyn.
Przykryć pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać masło
orzechowe i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Całość mocno schłodzić (najlepiej
całą noc w lodówce).
Mieszanka jest gotowa do ukręcenia w maszynie do lodów.
Dalej postępować wg instrukcji maszyny do lodów (moje lody się kręciły ok. 1
godziny). Gotowe lody przełożyć do pojemnika. Pamiętajcie, że przed
porcjowaniem lodów dobrze jest wyciągnąć je ok. 5-10 minut wcześniej by nieco
zmiękły. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz