Ależ piękna pogoda! Lepszej nie można sobie wymarzyć :) W
tym roku zapowiada się owocowa klęska urodzaju :) Każde drzewo i każdy krzew
obsypany kwiatkami, mam nadzieję, że będą z tego niezłe zbiory. Czekam z
niecierpliwością na papierówki, borówki, maliny i całą resztę!
Po małej przerwie w blogowaniu, wracam do Was z przepisem
na fantastyczną roladę biszkoptową z rabarbarem i kruszonką. Jest banalna w
przygotowaniu, a smakuje wybornie! Bardzo lubimy takie proste przepisy. Jeśli
pamiętacie, robiłam już taką roladę z jabłkami, teraz jednak jest sezon na
rabarbar, więc wypróbowałam wersję z rabarbarem i dodałam kruszonkę, która
chcąc nie chcąc – musiała ulepszyć smak :) Polecam :)
Ciasto:
90g mąki pszennej
90g cukru
3 jajka (L)
½ łyżeczki cukru wanilinowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Kruszonka:
50g mąki pszennej
30g cukru
25g masła
Szczypta soli
Nadzienie:
300g łodyg rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru
Cynamon
Wykonanie:
Przygotować formę wielkości 25x35cm – wyłożyć papierem do
pieczenia (folia aluminiowa się niestety nie nadaje). Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Rabarbar: pociąć na kostkę. Wysypać do formy i
równomiernie rozłożyć.
Kruszonka: zagnieść kruszonkę z podanych składników.
Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
solą. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie
przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku i miksować jeszcze chwilę. Po tym
czasie wsypać mąkę w trzech turach i delikatnie wymieszać szpatułką.
Rabarbar w formie posypać solidnie cynamonem i trzema
łyżkami cukru. Na rabarbar wylać ciasto i równomiernie rozsmarować. Połowę
ciasta (wzdłuż dłuższego brzegu) posypać kruszonką. Całość wstawić do
piekarnika i piec 15-18 minut. W tym czasie przygotować ściereczkę kuchenną –
rozłożyć ją i położyć na niej arkusz papieru do pieczenia. Gdy ciasto się
upiecze, wyciągnąć go jeszcze gorące z formy i położyć do góry nogami na
wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia. Delikatnie odkleić z wierzchu papier do pieczenia, uważając na boki ciasta i na rabarbar, króry gdzieniegdzie może zostać na papierze - można sobie pomóc nożem. Roladę zwijać od strony, na której nie
ma kruszonki. Całość zawinąć w papier do pieczenia, a następnie w ściereczkę,
podwinąć końce i odstawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz