Tak mi się już chce truskawek, że oszaleję! Ale
cierpliwie czekam na nasze, polskie, bo są najsmaczniejsze :) Jeszcze troszkę i
się doczekam. Tymczasem, oprócz rabarbaru, muszę się zadowolić innymi
składnikami. I tak mnie jakoś naszło na ananasa :) Słoneczny kolor na słoneczny czas :) Pyszna tarta ananasowa, idealna na ciepłe dni. Najlepiej smakuje mocno
schłodzona. Polecam!
Składniki (na
tartę w okrągłej formie średnicy 22cm):
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Krem budyniowy:
400ml mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Krem mascarpone:
250g sera mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego rumu
1 łyżka cukru pudru
Wierzch:
1 puszka ananasów (wraz z syropem!)
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Do miski wsypać
mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło
pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę
składników i zagnieść ciasto. Można też zagniatać mikserem z końcówką do
ucierania.
Dno formy oraz boki na wysokość ok. 3 centymetrów wylepić
ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec na gotowo, ok. 15-20
minut. Ciasto wyjąć i powierzchnię oraz boki wygładzić łyżeczką, by były mniej
„pofalowane”.
Budyń: ugotować wg instrukcji, dodając do gotującego
mleka cukier i cukier z wanilią. Gorący budyń wlać od razu na upieczony spód
(który też może być jeszcze gorący).
Krem mascarpone: gdy budyń na cieście wystygnie,
wymieszać wszystkie składniki kremu i rozsmarować go na budyniu (gdyby masa była zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego).
Wierzch: plastry ananasa posiekać na drobno.
Pozostały po plastrach syrop zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Gdy się
ochłodzi, dodać posiekane ananasy. Odczekać do momentu, gdy ananasy zagęszczą
się do konsystencji dżemu i będzie się dało je rozsmarować na wierzchu ciasta.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego!
Cudownie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńTarty ananasowej jeszcze nigdy nie jadłem, muszę wypróbować przepis... :)
OdpowiedzUsuńxsublbpp
OdpowiedzUsuńviagra
kamagra jel
cialis 20 mg sipariş
cialis 100 mg
glucotrust
sight care
cialis 5 mg al