Kto z Was lubi Brownie? Mam dla Was świetny przepis na
czekoladową słodkość :) Gdyby nie powiedziano Wam, jakie są składniki tego
ciasta, w życiu nie powiedzielibyście, że w środku znajduje się fasola! Ciasto
jest pyszne, zwłaszcza, że pokrywa go warstwa pysznej gorzkiej czekolady. I jak
na ciasto z fasoli, jest mięciutkie i wyrośnięte. I brudzi zęby :) Ciasto robiłam ostatnio na warsztaty zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym, jako propozycja dodatku do lunch boxa :) Mi osobiście najbardziej smakuje mocno schłodzone. Polecam :)
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Ciasto:
2 puszki fasoli czerwonej
2 dojrzałe banany
4 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować blenderem na
gładko.
Przelać ciasto do foremki. Piec 15 minut, po czym obniżyć
temperaturę do 170oC i piec kolejne 15 minut. Ciasto przy dotknięciu
palcem ma być gąbczaste, o utrwalonej strukturze. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę
rozpuścić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polać ciasto.
Smacznego!
wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda ładnie spróbuję upiec, choć jestem cukrzykiem, myślę że będzie dobrze dziękuję ..
OdpowiedzUsuńNapewno organizm lepiej przyjmie tą wersję brownie, niż klasyczną :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy jeszcze nie miałam okazji robić ciasta czekoladowego z różnych rodzajów warzyw. Jak dla mnie bardzo dobrym przepisem jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i to właśnie jego zazwyczaj się trzymam. Oczywiście polewa czy owoce również w to wchodzą, ale jakoś nie widzę tej fasoli.
OdpowiedzUsuń