piątek, 4 stycznia 2013

Drożdżówki z serem


Prawdziwe drożdżówki z serem, gdzie naprawdę jest ser, a nie jego echo, możemy kupić tylko w wyjątkowych, nielicznych cukierniach czy też niepozornych budkach, najczęściej znajdujących się przy targu i o dziwo, przy niektórych dworcach:). Co tu dużo mówić, drożdżówka z serem to chyba najlepszy duet:) Nie ryzykując kupna napompowanej buły ze śladową ilością nadzienia, upiekłam swoją wersję, bardzo serową. Drożdżówki wyszły chrupiące na brzegach i niezwykle maślane i delikatne w środku. Oprószone cukrem pudrem – niebo w gębie. Troszkę pracy z nimi jest, ale ich smak wynagradza wszystko:)

Składniki (na około 16 drożdżówek):

Ciasto drożdżowe:
500g mąki
100g masła
200ml mleka
50g drożdży świeżych
3 łyżeczki cukru (do rozczynu)
½ płaskiej łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki cukru

Masa serowa:
500g sera twarogowego (zwykłego niezmielonego)
5 łyżek śmietany
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

1 białko (niewykorzystane, np. do masy serowej)
1 łyżka mleka

Wykonanie:

Ciasto: drożdże utrzeć w naczyniu z 3 łyżeczkami cukru, odstawić. Masło rozpuścić w rondelku (nie dopuścić, aby się przyrumieniło). Mąkę przesiać, dodać sól i odmierzyć 300g do dużej miski. Mleko zagotować i wrzącym równomiernie zaparzyć odsypaną mąkę. Jajka i żółtka roztrzepać z 3 łyżkami cukru. Gdy zaparzona mąka nieco ostygnie, dodać masę jajowo-cukrową oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieść rękoma, po chwili dosypać resztę mąki i wlać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść (ciasto może posiadać grudki, co wynika z metody zaparzania mąki, lecz nie wpłynie to na smak i teksturę ciasta po upieczeniu). Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i podsypując co chwilę mąką, zagniatać mniej więcej 5 minut. Ciasto przełożyć z powrotem do miski i odstawić do podwojenia objętości  na ok. 45-50 minut.
Ser twarogowy przełożyć do naczynia i rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem ( nie blenderem).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 kule. Każdą rozwałkować na grubość 5mm w kształcie koła.
Koło podzielić na 8 trójkątów.
 
Każdy trójkąt naciąć nożem.                                   Brzegi posmarować serem.

Przewlec wierzchołek przez nacięcie.     Nałożyć ser (na wierzchołek też).


 Zlepić mocno i dokładnie brzegi.

Gotowa, uformowana drożdżówka.
                        
Białko roztrzepać z 1 łyżką mleka i posmarować wszystkie drożdżówki. Piec na blasze pokrytej papierem do pieczenia, ok. 10 minut w temperaturze 190oC, z funkcją termoobiegu (na środkowym poziomie piekarnika). W zależności od Waszego piekarnika i od tego jak włożycie blachę z drożdżówkami, trzeba kontrolować sytuację, aby drożdżówki się zbytnio nie spiekły. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Smacznego ! :)

6 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają :) dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie :) Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj
    wyglądają przepysznie !!
    musze koniecznie wypróbować, proszę napisz mi Mleko zagotować i wrzącym równomiernie zaparzyć odsypaną mąkę.tzn na mąke mam polac gorące mleko ?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wrzącym mlekiem zalać część mąki (300g). Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Mamamumina.No " wymiękłam " przy tych pięknych drożdżówkach!
    Dopiero teraz się dokopałam do reszty przepisów i w miarę czytania stawałam się coraz bardziej zachwycona! I to jeszcze zrobiłam sobie plany co kiedy robię w tej upalnej pogodzie.Gratuluję ! Pieknie, smacznie, inspirująco. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa:) Cieszę się, że przepisy przypadły do gustu i życzę samych sukcesów w kuchni :) pozdrawiam!

      Usuń