wtorek, 29 stycznia 2013

Biszkoptowe bardzo kokosowe




Kokos – dla jednych smaczny, dla innych „fuj” :) Jednak niewiele znam osób, które reprezentują ten drugi typ. Kokos jest wspaniałym składnikiem ciast, lodów i innych pysznych deserów. Posiada cudowny, egzotyczny aromat. Idealnie komponuje się z owocami, w szczególności ananasem.
Moje ciasto jest nieprawdopodobnie lekkie i orzeźwiające. Puszyste, kokosowe, pyszne:) Przepis podglądnęłam na tej stronie i standardowo – zmodyfikowałam.

Składniki (na ciasto w prostokątnej formie 25x35):

Biszkopt:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
5 jajek

Krem kokosowy:
300g wiórek kokosowych
250ml jogurtu naturalnego             
250ml kefiru                                              
330ml słodkiej śmietany 30%
6-7 łyżek cukru pudru (do śmietanki)
180ml soku ananasowego (może być z puszki - pozostały po ananasach, albo z kartonu)
250ml mleka
50g cukru
30g żelatyny (2 kopiate łyżki)

[można użyć samego jogurtu lub samego kefiru, ważne żeby w sumie było 500ml]

Dodatkowo: 100g wiórek kokosowych na wierzch ciasta

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180oC. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli (cukier należy wsypywać stopniowo – nie cały na raz). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, a następnie po trochu skrobię ziemniaczaną i pszenną. Wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec, aż biszkopt wyrośnie i ładnie się przyrumieni. Wyjąć
z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięty przekroić na 2 części.
Krem kokosowy: wlać kefir i jogurt naturalny do miski, wsypać 300g wiórek kokosowych i 50g cukru. Wymieszać. Zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie, zmieszać z sokiem ananasowym. Odstawić. Ubić śmietankę z cukrem pudrem (bardzo ważne, aby śmietanka, miska i mieszadła miksera były bardzo zimne – zapobiega to „nieubiciu” się bitej śmietany). Do ubitej śmietany dodawać małymi porcjami mieszaninę mleka, soku ananasowego i żelatyny. Następnie dodać wiórki kokosowe wymieszane z jogurtem i kefirem i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać. Krem jest gotowy do przełożenia. W razie gdyby był za mało słodki, śmiało można go dosłodzić:)
I część biszkoptu włożyć spowrotem do formy, w której był pieczony ( można go dodatkowo nasączyć sokiem ananasowym), wlać ¾ kremu kokosowego, pozostawiając ¼ na wierzch ciasta. Przykryć II częścią biszkoptu, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić, aby krem stężał (co najmniej 2 godziny). Gotowe ! Smacznego:)


4 komentarze: