Kokos – dla jednych smaczny, dla innych „fuj” :) Jednak niewiele znam osób, które reprezentują ten drugi typ. Kokos jest wspaniałym składnikiem ciast, lodów i innych pysznych deserów. Posiada cudowny, egzotyczny aromat. Idealnie komponuje się z owocami, w szczególności ananasem.
Moje ciasto jest nieprawdopodobnie lekkie i orzeźwiające. Puszyste,
kokosowe, pyszne:) Przepis podglądnęłam na tej stronie i standardowo –
zmodyfikowałam.
Składniki (na
ciasto w prostokątnej formie 25x35):
Biszkopt:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
5 jajek
Krem kokosowy:
300g wiórek kokosowych
250ml jogurtu naturalnego
250ml kefiru
330ml słodkiej śmietany 30%
6-7 łyżek cukru pudru (do śmietanki)
180ml soku ananasowego (może być z puszki - pozostały po
ananasach, albo z kartonu)
250ml mleka
50g cukru
30g żelatyny (2 kopiate łyżki)
[można użyć samego jogurtu lub samego kefiru, ważne żeby w sumie było 500ml]
[można użyć samego jogurtu lub samego kefiru, ważne żeby w sumie było 500ml]
Dodatkowo: 100g
wiórek kokosowych na wierzch ciasta
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180oC. Prostokątną formę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka
ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli (cukier należy wsypywać stopniowo –
nie cały na raz). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, a
następnie po trochu skrobię ziemniaczaną i pszenną. Wylać ciasto do formy,
wstawić do piekarnika i piec, aż biszkopt wyrośnie i ładnie się przyrumieni.
Wyjąć
z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięty
przekroić na 2 części.
Krem kokosowy: wlać kefir i jogurt naturalny do
miski, wsypać 300g wiórek kokosowych i 50g cukru. Wymieszać. Zagotować mleko i
rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie, zmieszać z
sokiem ananasowym. Odstawić. Ubić śmietankę z cukrem pudrem (bardzo ważne, aby
śmietanka, miska i mieszadła miksera były bardzo zimne – zapobiega to
„nieubiciu” się bitej śmietany). Do ubitej śmietany dodawać małymi porcjami
mieszaninę mleka, soku ananasowego i żelatyny. Następnie dodać wiórki kokosowe
wymieszane z jogurtem i kefirem i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać. Krem
jest gotowy do przełożenia. W razie gdyby był za mało słodki, śmiało można go
dosłodzić:)
I część biszkoptu włożyć spowrotem do formy, w której był pieczony (
można go dodatkowo nasączyć sokiem ananasowym), wlać ¾ kremu kokosowego,
pozostawiając ¼ na wierzch ciasta. Przykryć II częścią biszkoptu, rozsmarować
resztę kremu i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić, aby krem stężał
(co najmniej 2 godziny). Gotowe ! Smacznego:)
Zjadłabym!:D
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić przez weekend ;)
OdpowiedzUsuńw końcu miałam okazję skosztować coś z Twoich wypieków. :) bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń