Czekam na letnie owoce. A oczekiwanie umilam sobie innymi pysznościami – niekoniecznie z dodatkiem świeżych owoców. Jednakże takowe pojawiły się w słodkiej tarcie z twarogiem lecz w innej postaci, a zwali je powidłami:). Kruche ciasto, masa twarogowa, domowe powidła, kruszonka – tak wspaniale komponujący się zestaw gościł ostatnio u mnie na stole. Tarta jest bardzo kruchutka, słodycz sera została przełamana kwaskowatymi powidłami, a kruszonka dopełniła całości smakiem i swoim niepowtarzalnym zapachem. Gorąco polecam!
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 21cm):
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
1 łyżka mleka
Szczypta soli
Masa twarogowa:
500g sera twarogowego tłustego (niemielonego)
30g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mąki
Kruszonka:
60g mąki
40g cukru
40g masła
Ponadto: 200g
powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty:), ale niektóre sklepowe są równie smaczne.
Kruche ciasto: mąkę przesiać do miski. Dodać masło,
cukry, sól, żółtko i mleko. Metalową łyżką ugniatać (rozrabiać) składniki, aż
połączą się i powstanie coś na kształt kruszonki. Blat/stolnicę oprószyć mąką.
Wyłożyć rozrobione ciasto i zagnieść rękoma. Gdy powstanie ładne, jednolite
ciasto, uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce przez godzinę. W tym
czasie można zabrać się za przygotowywanie nadzienia i kruszonki.
Masa twarogowa: ser twarogowy wrzucić do miski, dodać
cukry, jajko i żółtko. Dokładnie
rozrobić widelcem, po czym dodać mąkę i starannie wymieszać.
Kruszonka: masło stopić, dodać mąkę i cukier.
Zagnieść kruszonkę w naczyniu (palcami lub łyżeczką).
Gdy ciasto się schłodzi, wyjąć z lodówki i na oprószonym
mąką blacie rozwałkować koło o grubości ok. 0,4mm (koło musi być większe od
formy). Przełożyć ciasto do formy na tarty (tortownica się nie nadaje).
Docisnąć aby ciasto dokładnie przylegało do formy, wystające brzegi uciąć równo
z brzegiem formy. Gdy forma ma karbowane brzegi – to wyśmienicie. Gdy ich nie
posiada, wystające brzegi można uformować palcami – metoda jest może trudna do
wytłumaczenia ale prosta do wykonania – brzegi ciasta wystarczy tak jakby
uszczypnąć kawałek po kawałku. Nakłuć ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto
włożyć do zamrażarki na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 200oC. Na
schłodzone ciasto położyć folię aluminiową z jakimś obciążeniem (mogą być
specjalne fasolki albo po prostu małe foremki). Podpiekać ok. 10 minut, po czym
zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć
podpieczone ciasto i od razu rozsmarować powidła. Na powidła wyłożyć masę
twarogową, wygładzić powierzchnię. Posypać kruszonką. Gdy brzegi ciasta wystają
i są już wystarczająco podpieczone – owinąć je dokładnie kawałkami folii
aluminiowej, aby piekł się sam środek. Tak przygotowane ciasto piec ok. 40
minut w temperaturze 190oC bez funkcji termoobiegu. Wyjąć z
piekarnika, całkowicie ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Gotowe:)
taka tarta to spełnienie moich marzeń! :)
OdpowiedzUsuńale pyszności:)
OdpowiedzUsuńPiękna, pyszna:)
OdpowiedzUsuńnoooo, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie... Wspaniałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńBardzo się cieszę, że znalazłam taki zręczny przepis :) Akurat na śnieżny marzec. Widzę też na blogu dużo innych pyszności... A mogę zapytać, po co mrozić kruche ciasto (proszę o wyrozumiałość, to moje pierwsze przygody z wypiekami)? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto lubi odpocząć w zimnie przed pieczeniem i tez lepiej sie formuje, ale jak nie mam czasu to nie stosuję się do tego i zaraz po zarobieniu ciasta wylepiam formę i piekę:) w razie pytań śmiało pisz:) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper, dzięki za odpowiedź! Dobrze wiedzieć:)
OdpowiedzUsuńGenijalne ciacho pychota
OdpowiedzUsuńMnie nie wyszlo.Masa serowa jak zakalec rozwarstwiona nie zwarta:( napewno zwykła mąka? do tej masy?
OdpowiedzUsuńTak, zwykła mąka:) do masy dodaje się tylko 1 łyżkę, nie powinna się rozwarstwoc właśnie dzięki mące. A czy rozdrobniłaś dokładnie ser twarogowy?
UsuńNiewiem,pociapkałam widelcem, może mikserem by było lepiej
OdpowiedzUsuń