wtorek, 21 maja 2013

Tarta z twarogiem, powidłami i kruszonką



Czekam na letnie owoce. A oczekiwanie umilam sobie innymi pysznościami – niekoniecznie z dodatkiem świeżych owoców. Jednakże takowe pojawiły się w słodkiej tarcie z twarogiem lecz w innej postaci, a zwali je powidłami:). Kruche ciasto, masa twarogowa, domowe powidła, kruszonka – tak wspaniale komponujący się zestaw gościł ostatnio u mnie na stole. Tarta jest bardzo kruchutka, słodycz sera została przełamana kwaskowatymi powidłami, a kruszonka dopełniła całości smakiem i swoim niepowtarzalnym zapachem. Gorąco polecam!

Składniki (na ciasto w okrągłej formie 21cm):

Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
150g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko
1 łyżka mleka
Szczypta soli

Masa twarogowa:
500g sera twarogowego tłustego (niemielonego)
30g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mąki

Kruszonka:
60g mąki
40g cukru
40g masła

Ponadto: 200g powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty:), ale niektóre sklepowe są równie smaczne.


Wykonanie:

Kruche ciasto: mąkę przesiać do miski. Dodać masło, cukry, sól, żółtko i mleko. Metalową łyżką ugniatać (rozrabiać) składniki, aż połączą się i powstanie coś na kształt kruszonki. Blat/stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć rozrobione ciasto i zagnieść rękoma. Gdy powstanie ładne, jednolite ciasto, uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie można zabrać się za przygotowywanie nadzienia i kruszonki.
Masa twarogowa: ser twarogowy wrzucić do miski, dodać cukry, jajko i  żółtko. Dokładnie rozrobić widelcem, po czym dodać mąkę i starannie wymieszać.
Kruszonka: masło stopić, dodać mąkę i cukier. Zagnieść kruszonkę w naczyniu (palcami lub łyżeczką).
Gdy ciasto się schłodzi, wyjąć z lodówki i na oprószonym mąką blacie rozwałkować koło o grubości ok. 0,4mm (koło musi być większe od formy). Przełożyć ciasto do formy na tarty (tortownica się nie nadaje). Docisnąć aby ciasto dokładnie przylegało do formy, wystające brzegi uciąć równo z brzegiem formy. Gdy forma ma karbowane brzegi – to wyśmienicie. Gdy ich nie posiada, wystające brzegi można uformować palcami – metoda jest może trudna do wytłumaczenia ale prosta do wykonania – brzegi ciasta wystarczy tak jakby uszczypnąć kawałek po kawałku. Nakłuć ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto włożyć do zamrażarki na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 200oC. Na schłodzone ciasto położyć folię aluminiową z jakimś obciążeniem (mogą być specjalne fasolki albo po prostu małe foremki). Podpiekać ok. 10 minut, po czym zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć podpieczone ciasto i od razu rozsmarować powidła. Na powidła wyłożyć masę twarogową, wygładzić powierzchnię. Posypać kruszonką. Gdy brzegi ciasta wystają i są już wystarczająco podpieczone – owinąć je dokładnie kawałkami folii aluminiowej, aby piekł się sam środek. Tak przygotowane ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 190oC bez funkcji termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Gotowe:)


Czas na piknik z home&you - półmetek!

9 komentarzy:

  1. taka tarta to spełnienie moich marzeń! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie... Wspaniałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że znalazłam taki zręczny przepis :) Akurat na śnieżny marzec. Widzę też na blogu dużo innych pyszności... A mogę zapytać, po co mrozić kruche ciasto (proszę o wyrozumiałość, to moje pierwsze przygody z wypiekami)? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto lubi odpocząć w zimnie przed pieczeniem i tez lepiej sie formuje, ale jak nie mam czasu to nie stosuję się do tego i zaraz po zarobieniu ciasta wylepiam formę i piekę:) w razie pytań śmiało pisz:) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Super, dzięki za odpowiedź! Dobrze wiedzieć:)

    OdpowiedzUsuń