Dzisiaj mam dla Was przepis na świetne, dość słodkie jesienne ciasto z orzechami i jabłkami, z pyszną i bardzo chrupiącą skórką. Od razu mówię – nie jest suche, lecz przeciwnie, w środku ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Prawie nic nie zostało :) Do środka można dodać jeszcze suszonych owoców lub orzechów - pełna dowolność. Choć jak dla mnie ciasto jest tak słodkie, że jedyne co bym dodała to garść różnych innych orzechów. Dobrze by pasowała jeszcze polewa z serka białego naturalnego i soku z cytryny - podobnie jak w cieście marchewkowym.
Za niedługo będę przygotowywała przepisy na świąteczne
słodkości, jednak jeszcze zostało trochę czasu :) Jeszcze nie wszystkie liście
spadły z drzew :) Dzisiaj znowu był tak piękny dzień, że musiałam go
wykorzystać na spacer z moją rudą psinką. Bez zakupów też się nie obyło. Mąż
zapatrzył mnie w zimowe buty i piękny szal, także już żaden śnieg mnie nie
zaskoczy :) Chociaż nie ukrywam, że wolałabym żeby go w ogóle nie było, no może
oprócz Bożego Narodzenia. Póki co cieszmy się tym co mamy :)
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 24cm):
Kruszonka:
½ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
½ łyżeczki cynamonu
45g masła
Szczypta soli
Ciasto:
250g mąki pszennej
220g jogurtu naturalnego
80g brązowego cukru
100ml oleju
50g posiekanych orzechów włoskich
2 jajka (L)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
Dodatkowo: 2
średnie jabłka
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg), formę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruszonka: z podanych składników zagnieść kruszonkę - ma być dość sypka.
Ciasto: w misce połączyć wszystkie składniki suche, czyli
mąkę, cukier, orzechy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W Drugiej misce
połączyć olej z miodem, jajkami i jogurtem. Do składników suchych wlać mokre i
krótko zmiksować.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Połowę ciasta wylać do formy, przykryć startymi jabłkami
i posypać połową kruszonki. Wylać drugą
część ciasta, rozsmarować i posypać resztą kruszonki. Wstawić do
piekarnika i piec 50 minut. Pozostawić do przestudzenia. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTa chrupiąca skórka mnie kusi :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ten cynamon dodaje takiego super posmaku, że hej :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) cynamon robi swoje :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńspróbowałam surowego ciasta i wyraźnie czuć sól. czy tak ma być?
OdpowiedzUsuń