Precle – uwielbiam je za ich kształt i smak. Zwłaszcza świeże, jeszcze ciepłe, posmarowane topiącym się masłem:) Dodatek serka topionego wzbogaca precle o serową nutę. Moje precle idealnie wpasowały się w bawarski wieczór, jaki miałam przyjemność organizować. Podane z zasmażaną kapustą i białą, smażoną kiełbasą, smakowały wybornie. Pyszne również jako przekąska:)
Składniki (porcja na 10 precli):
400g mąki
100ml wody
20g świeżych drożdży
6 łyżek śmietany 18%
100g serka topionego
Łyżka oleju
Łyżeczka soli
Łyżeczka cukru
Dodatkowo:
Jajko do posmarowania precli
40g parmezanu ( może również być zwykły ser żółty)
Kminek
Duży garnek z wodą
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Zrobić rozczyn. W letniej wodzie rozpuścić łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Dodać świeże drożdże i dobrze wymieszać na jednolity płyn. Pozostawić aż drożdże się „spienią” (ok. 10-15 minut). Mąkę przesiać do naczynia, dodać rozczyn, sól, olej, serek topiony i wymieszać łyżką do połączenia składników. Mieszankę wyłożyć na stolnicę/blat. Dodać śmietanę i wyrabiać rękoma (podobnie jak kruche) na gęste ciasto, podsypując mąką. Odstawić na 15 minut, aby ciasto trochę „podrosło”. Podzielić na 10 części. Z powstałych części ciasta formować precelki, uważając aby dobrze zlepić końce ciasta. Wodę zagotować z sodą. Uformowane precle wrzucać pojedynczo do gotującej się wody i gotować 30 sekund, po czym wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z resztą uformowanych precli. Ułożone na blasze precle, posmarować dokładnie (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka) roztrzepanym jajkiem i posypać obficie kminkiem (lub czymś innym jeśli nie lubicie kminku, np. papryką ostrą). Wstawić do rozgrzanego do 200oC piekarnika i piec do zezłocenia, ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć precle, posypać startym serem żółtym i wstawić na kolejne 5 minut. Wyjąć i wystudzić lub zjeść od razu, ciepłe, ze świeżym masełkiem :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz