Rabarbarowy sezon nadal trwa. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie ciasta, takie ciasteczka będą idealnym pomysłem na pyszny deser. Chrupiące ciasto francuskie, rabarbar i płatki migdałów. Koniecznie musicie się przekonać jakie to łatwe i smaczne:)
Składniki (na 20 sztuk):
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
150g serka śmietankowego (np. Almette śmietankowy)
1 żółtko
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
450g rabarbaru (waga bez liści)
Dodatkowo: roztrzepane białko, ok. 50g płatków migdałowych,
cukier do posypania ciasteczek przed upieczeniem
Wykonanie:
Ciasto francuskie odrobinę rozwałkować. Pokroić na 20
kwadratów. Rabarbar dokładnie umyć i odciąć liście i brzydkie końce. Odważyć
450g. Łodygi rabarbaru przeciąć na 2 lub 3 części wzdłuż, a następnie każdą
część na kawałki (tak aby wpasowały się w kwadraciki z ciasta). Serek
śmietankowy wymieszać z żółtkiem, 3 łyżeczkami cukru i łyżeczką cukru
wanilinowego. Dodać 2 łyżeczki mąki i ponownie wymieszać. Każdy kwadracik z
ciasta posmarować roztrzepanym białkiem używając pędzelka. Nakładać po pół
łyżeczki serka na każdy kwadrat i rozsmarować, pozostawiając brzegi
nieposmarowane (jak na zdjęciu poniżej). Układać po 4 kawałeczki rabarbaru. Każde ciastko posypać płaską
łyżeczką cukru (można użyć mniej lub więcej cukru, zależy czy jesteście
bardziej kwaśni czy słodcy;)), a następnie płatkami migdałowymi.
Piec ok. 15
minut, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 210oC. Ostudzić. Przy wyciąganiu, podważyć nożem, gdyż sok z rabarbaru i cukier przykleją lekko ciasteczka do papieru. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasteczka na drugi dzień są równie pyszne,
a płatki migdałowe miękną i przechodzą sokiem rabarbarowym:) Smacznego!
faktycznie nie wygląda na skomplikowany przepis:)
OdpowiedzUsuńa jakie musi być smaczne! ja dziś mam sernik na zimno z truskawkami:)
Fajne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńO rany ,aż ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńAleż pychotki! Na pewno sobie takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPyszne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji rabarbarowej:>