czwartek, 30 maja 2013

Ciastka z rabarbarem i płatkami migdałowymi



Rabarbarowy sezon nadal trwa. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie ciasta, takie ciasteczka będą idealnym pomysłem na pyszny deser. Chrupiące ciasto francuskie, rabarbar i płatki migdałów. Koniecznie musicie się przekonać jakie to łatwe i smaczne:)

Składniki (na 20 sztuk):

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
150g serka śmietankowego (np. Almette śmietankowy)
1 żółtko
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
450g rabarbaru (waga bez liści)

Dodatkowo: roztrzepane białko, ok. 50g płatków migdałowych, cukier do posypania ciasteczek przed upieczeniem

Wykonanie:

Ciasto francuskie odrobinę rozwałkować. Pokroić na 20 kwadratów. Rabarbar dokładnie umyć i odciąć liście i brzydkie końce. Odważyć 450g. Łodygi rabarbaru przeciąć na 2 lub 3 części wzdłuż, a następnie każdą część na kawałki (tak aby wpasowały się w kwadraciki z ciasta). Serek śmietankowy wymieszać z żółtkiem, 3 łyżeczkami cukru i łyżeczką cukru wanilinowego. Dodać 2 łyżeczki mąki i ponownie wymieszać. Każdy kwadracik z ciasta posmarować roztrzepanym białkiem używając pędzelka. Nakładać po pół łyżeczki serka na każdy kwadrat i rozsmarować, pozostawiając brzegi nieposmarowane (jak na zdjęciu poniżej). Układać po 4 kawałeczki rabarbaru. Każde ciastko posypać płaską łyżeczką cukru (można użyć mniej lub więcej cukru, zależy czy jesteście bardziej kwaśni czy słodcy;)), a następnie płatkami migdałowymi. 


Piec ok. 15 minut, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 210oC. Ostudzić. Przy wyciąganiu, podważyć nożem, gdyż sok z rabarbaru i cukier przykleją lekko ciasteczka do papieru. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasteczka na drugi dzień są równie pyszne, a płatki migdałowe miękną i przechodzą sokiem rabarbarowym:) Smacznego!




Czas na piknik z home&you

7 komentarzy:

  1. faktycznie nie wygląda na skomplikowany przepis:)
    a jakie musi być smaczne! ja dziś mam sernik na zimno z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany ,aż ślinka cieknie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pychotki! Na pewno sobie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne <3
    Dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:>

    OdpowiedzUsuń
  5. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń