Nareszcie! Bardzo cieszy mnie „wszechobecna obecność” truskawek:). Dzisiaj przedstawiam wspaniałe i bardzo puszyste ciasto z truskawkami, o cudownym migdałowym aromacie. Przepis jest bardzo prosty i bardzo szybki w zrealizowaniu. Solidny kawał ciasta i truskawki. Tak, właśnie na takie ciasto miałam ochotę:). Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki (na
ciasto w prostokątnej formie 21x25cm):
Ciasto:
300g mąki pszennej
230g cukru
310ml oleju
6 jajek
15g proszku do pieczenia (4 płaskie łyżeczki)
¼ łyżeczki soli
1 kopiata łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 płaska łyżeczka olejku migdałowego
60g migdałów całych, nieobranych
Dodatkowo:
450g świeżych truskawek
80g płatków migdałów
Cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Migdały sparzyć (zalać wrzącą wodą i pozostawić w niej na
ok. 15 minut). Po tym czasie obrać ze skórki. Obrane migdały zmielić (ja użyłam
blendera). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać zmielone
migdały. Odstawić.
Nastawić piekarnik na 180oC (z funkcją
termoobiegu). Prostokątną formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki pokroić na ćwiartki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę przez ok. 5 minut. Po tym
czasie dodać olejek migdałowy, skórkę otartą z cytryny oraz wlewać strumieniem
olej nie przerywając ubijania. Masa musi być jednolita i dobrze połączona z
olejem. Odstawić mikser.Wsypywać partiami mąkę i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto może mieć
drobniutkie ziarnistości – to zmielone migdały. Surowe ciasto przelać do
formy. Rozłożyć równomiernie truskawki, lekko wcisnąć je w ciasto. Posypać
płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 55-60 minut (pod koniec
pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową jeśli nie lubicie
przypieczonych płatków migdałowych). Sprawdzić drewnianym patyczkiem. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego:)
to ciasto po prostu MUSI być smaczne! ;-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, na pewno bardzo pyszne ciasto :) "TRUSKAWKI" = "PYSZNOŚCI"
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie migdałowego ciasta i truskawek:) Ciekawa jestem smaku, ale na pewno jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńPoezja :)
OdpowiedzUsuńI te zdjęcia takie smakowite :)
dziękuję ;)
UsuńPyszne,łatwe i szybkie w przygotowaniu (to ważne dla takiego laika jak ja) .Uwaga!!!!! ma jedną wadę. Znika w zadziwiającym tempie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:). Najłatwiejsze przepisy najczęściej są najlepsze:). Co do znikania - zgadza się - u mnie jeszcze tego samego dnia na próżno szukać blachy z ciastem;). Pozdrawiam serdecznie!
Usuń