wtorek, 2 lipca 2013

Ciasto z borówkami, ricottą i białą czekoladą



Na straganie w dzień targowy…
Czarne borówki, często nazywane również jagodami, czernicą lub czerniną, to kolejne sezonowe owoce, których nie sposób nie zjeść chociaż raz w roku, gdy pojawiają się na straganach. Oprócz niesamowitego smaku i aromatu, posiadają cenne witaminy C i E, flawonoidy i antocyjany, będące naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi organizm przed wolnymi rodnikami, a więc spowalniają proces starzenia się komórek organizmu. Borówki są również dobrym źródłem błonnika, a więc będą pomocne przy zaparciach.
Idealnie pasują do dietetycznego śniadania, np. owsianki na chudym mleku czy też do jogurtu naturalnego. Swoje zastosowanie znajdują również w cukiernictwie, no bo jak to? Lato bez ciasta z borówkami? No way:) ! Pamiętajmy jednak, że ciasto to ciasto i nie należy go jeść w nieograniczonej ilości.
Dzisiaj przedstawiam ciasto z borówkami, na ciekawym spodzie kokosowo-makowym bez dodatku mąki. Powiem Wam, że zostałam fanką takiego biszkoptu (jeśli można go tak nazwać). A znalazłam go na blogu Słodki i Słony. Krem z białej czekolady, sera ricotta i jogurtu naturalnego idealnie komponuje się z borówkami. Całość wyszła przepyszna.


Składniki (na ciasto w prostokątnej formie 35x37cm):

Spód ciasta:
150g wiórek kokosowych
100g maku niemielonego
6 białek
1 niepełna szklanka cukru

Krem:
3 tabliczki białej czekolady
50g masła
3 łyżki mleka
500 sera ricotta
250g jogurtu naturalnego (3%tł.)
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
500g czarnych borówek


Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Spód ciasta: mak połączyć z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier. Do ubitych białek dodawać po trochu mieszanki maku z wiórkami – dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i wygładzić powierzchnię. Piec ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem – mieszać do połączenia składników. Odstawić. W tym czasie rozpuścić żelatynę w ok. ¼ szklanki gorącej wody. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po łyżce ricotty i ucierać(miksować). Następnie dodać jogurt naturalny i ponownie zmiksować. Na samym końcu wlewać po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny, ciągle miksując. Masę wylać na ostudzony spód. Na wierzch wysypać jagody. Włożyć do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby masa stężała.


4 komentarze:

  1. Piękne ciasto mocno borówkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam takiego nigdy:) muszę wypróbować koniecznie, bo kuszą te zdjecia niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto bardzo dobre i te borowki...

    OdpowiedzUsuń
  4. łaa.. i mak jest na spodzie!
    super
    Dziękuję za udział w jagodowo nam 5!

    OdpowiedzUsuń