środa, 4 września 2013

Pierogi leniwe z masłem cynamonowym



Zarówno ja, jak i wszyscy domownicy bardzo lubimy te pierogi. Najlepiej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Do tego są szybkie i proste w wykonaniu. Do swoich leniwych dodaję łyżkę otrąb pszennych ze względu na zapierający charakter potrawy. Czasami dodaję również świeże, sezonowe owoce lub starte i podsmażone z cynamonem jabłka w zimie:).

Składniki (na ok. 35 sztuk):

Ciasto:
275g sera twarogowego chudego
1 niepełna szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Uwaga: szklanka - o pojemności 250ml

Masło cynamonowe:
1 spora łyżka masła
¼ łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Włożyć do miski wszystkie składniki. Rozgnieść i wymieszać łyżką, aż powstaną duże grudki. Następnie zagnieść ręką ciasto (nie powinno się bardzo kleić do rąk). Uformować kulę i podzielić ją na 4 części. Z każdej części uformować wałek o średnicy pięciozłotówki. Każdy wałek pociąć nożem na romby. 


Surowe pierogi wrzucać na wrzącą wodę (z dodatkiem szczypty soli). Gotować ok. 6-7 minut, aż pierogi wypłyną i trochę „spuchną” ;).
Aby zrobić masło cynamonowe, wystarczy rozpuścić w rondelku łyżkę masła, dodać cynamon i wymieszać.
Odcedzone pierogi polać masłem i gotowe! :)


Czasami robię do pierogów zimny sos na bazie jogurtu:

300g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru
¼ łyżeczki cynamonu
6 kropel olejku rumowego


Wszystkie składniki wymieszać.



3 komentarze: