Każde ciasto składające się z kruchego ciasta, jabłek i cynamonu dokumentnie kradnie moje serce:). Z dodatkiem lodów i bitej śmietany – to już gruba nieprzyzwoitość:)!
I mimo, że każdy z nas ma swój ulubiony przepis w morzu
przepisów na szarlotkę, to chciałabym zaprezentować przepis na moją szarlotkę –
idealną na ciepło, z dodatkiem lodów. Ciasto jest bardzo kruche, po brzegi
wypełnione jabłkami i cudownie pachnące cynamonem. Nie sposób się mu oprzeć.
Polecam!
Składniki (na
ciasto w formie 37x27):
Ciasto:
500g mąki pszennej
250g masła - schłodzonego
200g cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka cynamonu
Nadzienie jabłkowe:
3-4 łyżki cukru
¾ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przygotować jabłka: obrać i pokroić na plasterki.
Wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon, podlać niewielką ilością wody i
gotować, co jakiś czas mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Gotować do
momentu, aż jabłka się lekko rozgotują, ale nie stracą całkowicie formy
plasterków. Odstawić.
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać
piekarnik do 200oC.
Ciasto: mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia na blat/stolnicę. Dodać masło – posiekać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i żółtka.
Wszystko razem posiekać nożem, a następnie zarobić ciasto. Ciasto wyrabia się
dość długo. Podczas wyrabiania może się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie,
ale bez obaw, po pewnym czasie uda się uformować z niego kulę. Kulę wstawić do
zamrażarki na 20-30 minut. Większą częścią ciasta (2/3) wylepić formę (ciasto
jest dość kruche, więc nie zniechęcajcie się jeśli będzie się rwało - ja wykładam kawałek po kawałku, wylepiając również boki do
połowy). Ponakłuwać widelcem całą powierzchnię. Ciasto podpiec, aż się trochę mocniej zrumieni (ja piekę prawie na gotowo, żeby mieć pewność, że ciasto po zapieczeniu z jabłkami będzie na 100 procent upieczone). Wyjąć z piekarnika. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka - wyrównać.
Pozostałe ciasto (1/3) wyłożyć na wierzch (ja po prostu rwę kawałki ciasta,
spłaszczam palcami i układam na jabłkach takie urwane kawałki). Ciasto ponownie
włożyć do piekarnika i piec do momentu, aż porwane kawałki ciasta na górze będą
złote. Wyjąć i ostudzić. Szarlotka ta idealnie sprawdza się jako główny
składnik deseru „szarlotka z lodami”. Ostudzoną, można ponownie podgrzać w
piekarniku (w temperaturze 130oC) i serwować z lodami waniliowymi i
bitą śmietaną – to mój ulubiony zestaw:). Smacznego!
Wiadmo ze z lodami smakuje lepiej ;D
OdpowiedzUsuńOj tak najlepsza jest z lodami na ciepło <3
OdpowiedzUsuńIstny raj takie ciasto i do tego lody na ciepło mniam ...
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek i na mojego bloga :)
zdecydowanie taka najlepsza:)
OdpowiedzUsuńJak długo piec samo ciasto?
OdpowiedzUsuńProszę o pilną odpowiedź bo właśnie grzeję piekarnik.
Pomóżcie!
Jak długo piec ciasto?
OdpowiedzUsuńSpód podpiekamy ok 10-15 minut, całość jeszcze ok 20. Pozdrawiam serdecznie
UsuńCzy mozna zetrzec górna warstwę?
OdpowiedzUsuńJak długo podgrzewać szarlotkę w 130°?
OdpowiedzUsuńZawsze to robię na oko :) ale myśle, ze jak się wstawi do goracego pieca to 10-15 min wystarczy 😊
UsuńSzarlotka to danie, które najlepiej podawać na ciepło z lodami. To idealne połączenie słodkiego i cierpkiego, chrupiącego i kremowego.
OdpowiedzUsuń