Dla wszystkich serników mówię stanowcze tak! Uwielbiam serniki w każdym wydaniu:). Dzisiaj przedstawiam przepis na wspaniały New York Cheesecake czyli sernik nowojorski. Co tu dużo mówić, chyba nigdy nie robiłam bardziej prostego sernika. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy tylko do połączenia składników. A efekt – niebo w gębie:). Sernik ten zawsze podawany jest w towarzystwie sosu owocowego, wiśniowego, malinowego, a u mnie dziś pojawia się sos truskawkowy, bo chyba taki najbardziej mi odpowiada:). Genialne jest też to, że sernik nie opada, a po upieczeniu ma cudowną konsystencję:). Polecam!
Składniki (na
sernik w okrągłej formie 24cm):
Spód:
200g pełnoziarnistych ciastek (u mnie owsiane)
Masa serowa:
500g serka homogenizowanego waniliowego o wysokiej
zawartości tłuszczu (u mnie serek z Lidla o zawartości 6,5% tł.)
150g cukru pudru
3 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej (niezbyt kopiate)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (również nie kopiata)
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Sos truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 kopiate łyżki dżemu truskawkowego
2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotować okrągłą, odpinaną tortownicę – wyłożyć papierem
do pieczenia i wysmarować boki masłem. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Spód: ciastka pokruszyć na bardzo drobno i wyłożyć
spód tortownicy.
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej, czyli tak jak w przypadku
sernika japońskiego. Należy przygotować dużą blachę, w której zmieści się nasza
tortownica z sernikiem – najlepiej użyć dużej blachy z kompletu od piekarnika.
Nalać do niej wody.
Masa serowa: wszystkie składniki wymieszać za pomocą
miksera, aż dobrze się połączą.
Masę serową wylać na pokruszone ciastka. Wyrównać
powierzchnię. Formę z sernikiem owinąć folią aluminiową tak, aby woda z dużej
blachy nie dostała się do sernika. Wierzch tortownicy również przykryć folią,
aby sernik się nie przypiekł, a pozostał biały.
Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć
z piekarnika, zdjąć folię i wystudzić.
Sos truskawkowy: 200g truskawek włożyć do rondla i
podgrzewać, aż się całkowicie rozmrożą. Dodać dżem i cukier. Wszystko wymieszać
a następnie zmiksować blenderem na jednolity sos. Gotować jeszcze 3 minuty. Do
gorącego sosu dodać resztę truskawek (w całości) i wymieszać - truskawki same się rozmrożą w sosie po chwili. Odstawić.
Ostudzony sernik kroić na kawałki, a następnie na każdy
kawałek nałożyć truskawkę i polać sosem. Sos można podawać zarówno zimny, jak i gorący. Wydaje mi się, że z gorącym sosem sernik smakuje lepiej:). Ale decyzja należy do Was:). Smacznego!
mniam, mniam :) wygląda pysznie, taka puszysta "pianka" :)
OdpowiedzUsuńHej :)
OdpowiedzUsuńMacie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"
https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole
uwielbiam serniki o takiej konsystencji! a jeszcze przy tak prostym wykonaniu... wspaniałości!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda taki biało-czerwony... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobienia sernika tego typu, który tu wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńhttp://slodkiezdania.blogspot.com/
WOW, wygląda przepięknie! I smacznie! :)
OdpowiedzUsuńpieke mam nadzieje ze wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :) proszę dać znać czy wyszedł :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń