niedziela, 17 listopada 2013

Sernik nowojorski z sosem truskawkowym



Dla wszystkich serników mówię stanowcze tak! Uwielbiam serniki w każdym wydaniu:). Dzisiaj przedstawiam przepis na wspaniały New York Cheesecake czyli sernik nowojorski. Co tu dużo mówić, chyba nigdy nie robiłam bardziej prostego sernika. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy tylko do połączenia składników. A efekt – niebo w gębie:). Sernik ten zawsze podawany jest w towarzystwie sosu owocowego, wiśniowego, malinowego, a u mnie dziś pojawia się sos truskawkowy, bo chyba taki najbardziej mi odpowiada:). Genialne jest też to, że sernik nie opada, a po upieczeniu ma cudowną konsystencję:). Polecam!

Składniki (na sernik w okrągłej formie 24cm):

Spód:
200g pełnoziarnistych ciastek (u mnie owsiane)

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego kubkowego
500g serka homogenizowanego waniliowego o wysokiej zawartości tłuszczu (u mnie serek z Lidla o zawartości 6,5% tł.)
150g cukru pudru
3 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej (niezbyt kopiate)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (również nie kopiata)
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sos truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 kopiate łyżki dżemu truskawkowego
2-3 łyżki cukru


Wykonanie:

Przygotować okrągłą, odpinaną tortownicę – wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować boki masłem. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Spód: ciastka pokruszyć na bardzo drobno i wyłożyć spód tortownicy. 
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej, czyli tak jak w przypadku sernika japońskiego. Należy przygotować dużą blachę, w której zmieści się nasza tortownica z sernikiem – najlepiej użyć dużej blachy z kompletu od piekarnika. Nalać do niej wody.
Masa serowa: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera, aż dobrze się połączą.
Masę serową wylać na pokruszone ciastka. Wyrównać powierzchnię. Formę z sernikiem owinąć folią aluminiową tak, aby woda z dużej blachy nie dostała się do sernika. Wierzch tortownicy również przykryć folią, aby sernik się nie przypiekł, a pozostał biały.
Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i wystudzić.
Sos truskawkowy: 200g truskawek włożyć do rondla i podgrzewać, aż się całkowicie rozmrożą. Dodać dżem i cukier. Wszystko wymieszać a następnie zmiksować blenderem na jednolity sos. Gotować jeszcze 3 minuty. Do gorącego sosu dodać resztę truskawek (w całości) i wymieszać - truskawki same się rozmrożą w sosie po chwili. Odstawić.

Ostudzony sernik kroić na kawałki, a następnie na każdy kawałek nałożyć truskawkę i polać sosem. Sos można podawać zarówno zimny, jak i gorący. Wydaje mi się, że z gorącym sosem sernik smakuje lepiej:). Ale decyzja należy do Was:). Smacznego!


10 komentarzy:

  1. mniam, mniam :) wygląda pysznie, taka puszysta "pianka" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam serniki o takiej konsystencji! a jeszcze przy tak prostym wykonaniu... wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wygląda taki biało-czerwony... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobienia sernika tego typu, który tu wygląda bardzo apetycznie:)
    http://slodkiezdania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW, wygląda przepięknie! I smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pieke mam nadzieje ze wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzymam kciuki :) proszę dać znać czy wyszedł :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń