A tutaj porównanie racuszków - z lewej usmażone na minimalnej ilości tłuszczu, z prawej zaś - w większej ilości oleju.
Składniki (na ok.
12 racuszków):
Ciasto:
¾ szklanki mąki z
pestek dyni
¾ szklanki mąki
pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko (L)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 duże jabłko
Wykonanie:
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać
cukier, cukier wanilinowy, cynamon i szczyptę soli. W osobnym naczyniu
rozmieszać mleko z jajkiem. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie
wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Gdyby było zbyt gęste – dolać
odrobinę mleka. Jabłko pokroić na małe plasterki – wymieszać z ciastem.
Patelnię lekko przesmarować olejem (za pomocą pędzelka) – bez obaw, placki
bardzo dobrze się smażą na minimalnej ilości tłuszczu, nie przywierają i łatwo
je obrócić. Wyłożyć łyżkę ciasta i uformować płaskie placki. Patelnię przykryć
pokrywką. Smażyć na minimalnym płomieniu, aż placki zetną się z wierzchu.
Obrócić i smażyć jeszcze przez chwilę, aż zarumienią się od spodu. Po zdjęciu z
patelni oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi dodatkami- dżemem, miodem,
serkiem wiejskim. Smacznego!
podoba mi się kolor, jestem pewna, że i smak baaaardzo by mi się spodobał! :-))
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne. Aromat dyni jest jednym z moich ulubionych, olej z pestek dyni mam zawsze w lodówce:) a mąki jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńOjjj chętnie bym zjadła takie cudeńka ;) Teraz będę polować na taka mąkę :)
OdpowiedzUsuńpostanowiłam że je zrobię potrzebuje ten mąki :D od zaraz :D
OdpowiedzUsuńZakupiłam ją i nie miałam na nią żadnego pomysłu więc dziękuję z ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKupiłam mąkę z pestek z dyni. Zrobiłam dwa podejścia to usmażenia naleśników, tylko, że składnikiem zamiast pszennej była mąką kokosowa, mleko kokosowe ... Naleśniki w smaku bardzo dobre natomiast nie chciały się przewracać na patelni, w ogóle nie ciasto nie zbiło się. Jajka, ani biało nie pomogło. Zastanawiam się, jaka musi być konsystencja ciasta na naleśniki z mąką z pestek dyni aby była idealne? Co oprócz mąki pszennej mogę dodać jako zagęszczacz ciasta? : )
OdpowiedzUsuńWitam:) konsystencja ciasta do naleśników musi być dość rzadka, natomiast jeśli chodzi o racuchy czy placki to raczej gęsta (jak kwaśna śmietana). Ważna jest też nieprzywierająca powłoka patelni (teflon, ceramika) oraz dobre rozgrzanie patelni. Co do zagęszczania naleśników można pokombinować ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, bo rozumiem, że chodzi o naleśniki bezglutenowe? Można również pokusić się o mąkę ryżową, a może płatki ryżowe by pomogły odrobinę? Musiałabym wypróbować w domu, bo nigdy nie robiłam cienkich naleśników z mąki z pestek dyni:) pozdrawiam serdecznie:)
Usuńmąka z tapioki 2 łyżki
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie prezentuje się zielony kolor tych placuszków i chyba nadaje mu właśnie największego uroku. Jak zerknę do przepisów https://basiazsercem.pl/ to myślę, że właśnie wtedy uda mi się znaleźć coś co lubię robić z mąki czyli rożnego rodzaju ciasta.
OdpowiedzUsuń