niedziela, 30 marca 2014

Babka cytrynowa z białek z cytrynowym lukrem



Wielkanoc tuż tuż:). Trzeba więc pomyśleć o wielkanocnych wypiekach:). Jako pierwsze proponuję cytrynową babkę z samych białek z intensywnym, cytrynowym lukrem.
Oryginalna nazwa tego ciasta to Chiffon Cake, jednak nie mogę tak nazwać tego ciasta, gdyż nie przypomina ono dokładnie wyglądem oryginału. Wszystko to za sprawą składnika „creme of tartar” czyli wodorowinianiu potasu, którego w nim brak. Jest to związek chemiczny, który osadza się w kadziach i beczkach przy fermentacji wina i używany jest przy usztywnianiu piany z białek (więcej o tym tutaj). Dlatego prawdziwe szyfonowe ciasto rośnie bardzo wysokie i jest puchate. Podejrzewam jednak, że większość z nas nie może sięgnąć sobie ot tak do szafki i wyciągnąć creme of tartar, gdyż ciężko go kupić, tak więc przedstawiam wersję bez tego magicznego składnika. Ciasto oryginalnie pieczone jest w formie z kominkiem, jednak innej niż te, które znamy my. O, takiej jak ta. Wszystko to jednak nie jest przeszkodą do uzyskania pysznego, cytrynowego ciasta. Może i nie rośnie takie wysokie, lecz jest dobrze wypieczone i nie „gniotowate”. Moim zdaniem trochę zbyt słodkie, ale niektórym to nie przeszkadza. Moja mama nie mogła się doczekać i ubłagała kawałek jeszcze gorącego ciasta. Podsumowała to tekstem „no i teraz zachowujemy się tak, jakbym to ja była dzieckiem a ty matką, a ja chcę kawałek ciasta przed obiadem” :). Haha rzeczywiście coś w tym jest:). Ciasto wszystkim bardzo smakowało i jak na ciasto z białek jest bardzo dobre. Przepis pochodzi z tej strony. Jeśli nie macie co zrobić z zalegającymi w lodówce białkami, to zapraszam do wypróbowania tego ciasta:).


Składniki (na ciasto w formie z kominkiem 24cm):

Ciasto:
6 białek jajek wielkości L (210g)
2 szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki cukru pudru
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju
¼ szklanki świeżego soku z cytryny (sok z półtorej cytryny)
1 kopiata łyżeczka skórki otartej z cytryny

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Cytrynowy lukier:
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 kopiata łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji


Wykonanie:

Przygotować odpinaną formę z kominkiem – wysmarować masłem dno, boki i kominek. Piekarnik rozgrzać do 160oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać dwukrotnie razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać sól. W osobnym naczyniu zmieszać mleko, olej, sok i skórkę z cytryny. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce do wcześniej wymieszanego ciasta i delikatnie mieszać, uważając by nie zniszczyć struktury piany. Ciasto musi być dobrze wymieszane. Powinno być puszyste. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut. Trzeba doglądać, bo być może w Waszym piekarniku może się piec krócej lub dłużej, w każdym bądź razie ciasto powinno być upieczone do suchego patyczka, a jego wierzch powinien być ładnie przypieczony i złoty. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
Cytrynowy lukier: w miseczce zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Powinien wyjść średnio gęsty lukier. 


Gdy wyjdzie zbyt gęsty można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny lub wodę, a w przypadku gdy wyjdzie za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać.
Ostudzone ciasto polać lukrem. Ozdobić skórką z pomarańczy. Smacznego!


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki Wielkanocne Smaki - edycja IV

16 komentarzy:

  1. Piękna, bardzo apetyczna. Dzisiaj też robię ciasto cytrynowe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, bardzo delikatnie :)
    Ależ rozkoszne to słoneczko zamiast strzałki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Taki akcent wiosenny:) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  3. na Święta będziemy robiły z mamką babkę cytrynową, już wiem jakiego przepisu użyjemy. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie ją już 2 raz. Prze-pysz-na. Jedynie co zmieniłam to cytryny troszku mniej(bez skórki poprostu) jak kto woli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zasmakowała:) Dokładnie, jak kto woli:) Modyfikacje jak najbardziej wskazane:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety mimo pięknego złotego koloru mnie wyszedł zakalec :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, bardzo mi przykro, że Pani nie wyszła babka :( być może jakiś składnik różnił się od tego, którego użyłam ja. Trudno stwierdzić, co mogło być przyczyną nieudanego ciasta. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Cudowna babka. Wilgotna, puszysta... niebo w gębie 😁

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna jest , upiekłam wersję waniliową, zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest bardzo pyszna. W końcu mam idealny przepis na wykorzystanie białek! Polecam

    OdpowiedzUsuń