Lato, maliny!
Wspaniałe, orzeźwiające połączenie
słodkiego, maślanego ciasta kruchego i lekko kwaśnej, malinowej masy. Wypiek
ten można podać jako zwykłe ciasto, krajankę, tartę lub pokroić na kwadraciki
czy romby i podawać jako ciasteczka. Ta krajanka bardzo przypadła mi do gustu,
gdy ujrzałam ją u ko-ko-ko. Gorąco polecam!
Składniki (na ciasto w formie 20x30 lub podobnych wymiarów):
Ciasto kruche:
130g mąki krupczatki
115g masła
50g cukru
¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny
Szczypta soli
Masa malinowa:
200g malin
150g cukru
40g mąki pszennej
2 jajka
Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Formę
wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto kruche: z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując mąką.
Wyłożyć ciastem dno blachy i ponakłuwać go widelcem na całej powierzchni. Wstawić
do piekarnika i podpiekać przez ok. 15 minut, aż będzie złote.
W tym czasie przygotować masę: maliny zmiksować,
przetrzeć przez sito. Pestki wyrzucić, przetarte maliny odstawić. Jajka
zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem. Następnie dodać mąkę i 3-4 łyżki
uzyskanych przetartych malin. Wszystko dokładnie zmiksować. Gdy kruchy spód
będzie podpieczony, wylać na niego masę malinową. Wstawić do piekarnika i piec
ok. 25-30 minut, aż masa malinowa się zetnie (jak widać, u mnie krajanka choć
była tylko 25 minut, to i tak za bardzo się spiekła, dlatego proponuję obserwować
pieczenie).
Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakuje
również na ciepło:). Smacznego!
Zrobiłam,pyyyyyyyszna !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Serdecznie pozdrawiam:)
Usuń