Klasyka. Nie ma się co rozpisywać – to fantastyczne
połączenie. Półkruche ciasto, jabłka i budyń – to nie może nie smakować:). Jesienne jabłka są tak soczyste i słodkie, że szkoda, by leżały pod jabłonką i się marnowały. Przepis
na szarlotkę z budyniem jest w sieci powszechnie znany i praktycznie wszędzie
jest taki sam, gdzieniegdzie tylko różni się ilością mąki czy masła. Ja
następnym razem dam więcej jabłek i budyniu, by ciasto było jeszcze wyższe. Nie mniej jednak naprawdę warto upiec tę
szarlotkę bo jest przepyszna! Polecam!
Składniki (na ciasto w formie 26x35cm):
Półkruche ciasto:
500g mąki pszennej
250g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa budyniowa:
750ml mleka
2 budynie o smaku śmietankowym (z cukrem)
1 żółtko
1 łyżka cukru
Dodatkowo: 1-1,5 kilograma twardych i słodkich jabłek
(najlepsze są te jesienne – ogrodowe:))
Wykonanie:
Półkruche ciasto:
mąkę wsypać do dużej miski. Dodać masło, cukier puder, cukier
wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Masło rozdrobnić palcami razem z mąką,
by całość przypominała coś na kształt kruszonki. Dodać jajko, żółtko i śmietanę
– wymieszać łyżką, aż mokre składniki połączą się z suchymi. Następnie zagnieść
ciasto – powinno być gładkie i bardziej elastyczne niż tradycyjne kruche
ciasto. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2 części – wstawić do lodówki na
czas przygotowywania budyniu i jabłek.
Jabłka: obrać i
pokroić w ósemki – można skropić wodą z sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Ja
dodałam również szczyptę cynamonu – nie dużo, bo cynamon nie może dominować w
tej szarotce.
Piekarnik rozgrzać do 200oC.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy.
Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika by lekko się podpiekło (ok. 10
minut). Drugą część ciasta również rozwałkować – odstawić.
Budyń: 250ml mleka rozmieszać z budyniami w proszku i
żółtkiem. Resztę mleka zagotować z łyżką cukru. Gdy mleko się zagotuje, wlać
mieszankę budyniową i gotować, aż masa zgęstnieje.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować ok. 4 łyżki budyniu (jabłka lepiej połączą się z całością),
wysypać jabłka i równomiernie je rozłożyć. Następnie całość zalać budyniem i
przykryć wcześniej rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40
minut, aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru. Wyjąć, ostudzić i
oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
idealna! chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńJaka równiutka. Ten budyń i te jabłka, ahhh, pychota! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/