piątek, 26 września 2014

Szarlotka z budyniem


Klasyka. Nie ma się co rozpisywać – to fantastyczne połączenie. Półkruche ciasto, jabłka i budyń – to nie może nie smakować:). Jesienne jabłka są tak soczyste i słodkie, że szkoda, by leżały pod jabłonką i się marnowały. Przepis na szarlotkę z budyniem jest w sieci powszechnie znany i praktycznie wszędzie jest taki sam, gdzieniegdzie tylko różni się ilością mąki czy masła. Ja następnym razem dam więcej jabłek i budyniu, by ciasto było jeszcze wyższe.  Nie mniej jednak naprawdę warto upiec tę szarlotkę bo jest przepyszna! Polecam!


Składniki (na ciasto w formie 26x35cm):

Półkruche ciasto:
500g mąki pszennej
250g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Masa budyniowa:
750ml mleka
2 budynie o smaku śmietankowym (z cukrem)
1 żółtko
1 łyżka cukru

Dodatkowo: 1-1,5 kilograma twardych i słodkich jabłek (najlepsze są te jesienne – ogrodowe:))


Wykonanie:

Półkruche ciasto: mąkę wsypać do dużej miski. Dodać masło, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Masło rozdrobnić palcami razem z mąką, by całość przypominała coś na kształt kruszonki. Dodać jajko, żółtko i śmietanę – wymieszać łyżką, aż mokre składniki połączą się z suchymi. Następnie zagnieść ciasto – powinno być gładkie i bardziej elastyczne niż tradycyjne kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2 części – wstawić do lodówki na czas przygotowywania budyniu i jabłek.
Jabłka:  obrać i pokroić w ósemki – można skropić wodą z sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Ja dodałam również szczyptę cynamonu – nie dużo, bo cynamon nie może dominować w tej szarotce.
Piekarnik rozgrzać do 200oC.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika by lekko się podpiekło (ok. 10 minut). Drugą część ciasta również rozwałkować – odstawić.
Budyń: 250ml mleka rozmieszać z budyniami w proszku i żółtkiem. Resztę mleka zagotować z łyżką cukru. Gdy mleko się zagotuje, wlać mieszankę budyniową i gotować, aż masa zgęstnieje.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować ok. 4 łyżki budyniu  (jabłka lepiej połączą się z całością), wysypać jabłka i równomiernie je rozłożyć. Następnie całość zalać budyniem i przykryć wcześniej rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż ciasto nabierze ładnego złoto-brązowego koloru. Wyjąć, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Jabłka wolności Ciacho na widelcu

3 komentarze:

  1. idealna! chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka równiutka. Ten budyń i te jabłka, ahhh, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda <3
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń