środa, 12 listopada 2014

Strudel z twarogiem



Jesienna aura sprzyja pięknym zdjęciom. Barwy pieczonych ciast idealnie współgrają z kolorowymi liśćmi i jesiennym, nieco przygaszonym słońcem. Spokojnie mogę otworzyć sezon ciast "ciężkich i bezowocowych" lecz równie pysznych. Bo kto nie lubi dobrze zjeść gdy zima za pasem? :)
Na dzień dzisiejszy Topfenstrudel – to ciasto znaleźć można w prawie każdej bawarskiej restauracji. Podawany najczęściej w towarzystwie sosu waniliowego, bitej śmietany lub lodów. Ja przygotowałam strudel po swojemu – nie tak jak muszę przygotowywać go każdego tygodnia w restauracji – bez zbędnych smarowideł, z polskim serem twarogowym. Strudel to po prostu „niebo w gębie”. Rewelacyjne ciasto strudlowe i przepyszne twarogowe nadzienie z chrupiącymi płatkami migdałów. Achh musicie sami spróbować!


Składniki (na 2 średnie strudle):

Ciasto strudlowe – identyczne jak w przypadku strudla z jabłkami:

250g mąki pszennej
100ml letniego mleka
1 jajko (L) – w temperaturze pokojowej
1 łyżka miękkiego masła (ok. 25g)
1 łyżka octu
Szczypta soli

Masa twarogowa:

700g twarogu półtłustego lub tłustego w kostce (niezbyt twardego, raczej wybieram te bardziej miękkie)
150g serka naturalnego typu „Bieluch”
100g miękkiego masła
100g cukru
2 całe jajka (L)
1 żółtko
80g płatków migdałów
Ziarenka z ½  laski wanilii – lub opcjonalnie łyżeczka cukru wanilinowego
Skórka otarta z 1 cytryny


Wykonanie:

Masa twarogowa: migdały podprażyć na złoto – odstawić do wystudzenia. Twaróg w kostce zamiast mielić w maszynce, zmiksować ręcznym blenderem razem z serkiem, do uzyskania swego rodzaju „masy” – nie musi być idealnie gładka. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem do "białości" - kryształki cukru mogą być wyczuwalne:). Dodawać po jednym jajku i miksować. Dodać żółtko, skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii i ponownie zmiksować. Na sam koniec dodać ser zmiksowany z serkiem oraz podprażone i wystudzone migdały i dokładnie połączyć. Masę odstawić w zimne miejsce.
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników: mleko, jajko, masło, ocet i sól. Wymieszać na tyle, na ile się da, następnie zacząć zarabiać ciasto. Gdy ciasto przybierze formę kuli – wyłożyć go na posypany mąką blat/stolnicę i tam, co jakiś czas odrobinę podsypując mąką wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie (w oryginale podano 10 minut, ja jednak swoje zarabiałam 6 minut, bo po tym czasie było już gotowe). Wyrobione ciasto uformować w kulę, ręce wysmarować olejem i wysmarować kulę. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
Dużą blachę (najlepiej tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190oC ( u mnie z funkcją termoobiegu).
Przygotować powierzchnię do wałkowania ciasta. Na dużej powierzchni rozłożyć dużą ściereczkę kuchenną i oprószyć ją mąką. Ciasto przeciąć na pół. Na środku oprószonej ściereczki położyć połowę ciasta. Wałek także oprószyć mąką. Wałkować ciasto, aż będzie bardzo cienkie. Następnie wsunąć rękę pod ciasto i lekko rozciągnąć lecz nie tak bardzo jak w przypadku strudla z jabłkami – nie chcemy by podczas pieczenia pęknął i żeby wypłynęła masa serowa. Rozwałkowane ciasto posmarować na całej powierzchni rozpuszczonym masłem (za pomocą pędzelka). Następnie wyłożyć połowę masy i rozsmarować na środku ciasta. Brzegi ciasta założyć do środka, a następnie całość zwinąć w prosty strudel.


Tak samo postąpić z drugim strudlem. Oba strudle wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut – podczas pieczenia jeszcze dwukrotnie przesmarować strudle rozpuszczonym masłem.
Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub podawać jeszcze letni. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu bosko! Muszę w końcu też taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń