Jesienna aura sprzyja pięknym zdjęciom. Barwy pieczonych ciast idealnie współgrają z kolorowymi liśćmi i jesiennym, nieco przygaszonym słońcem. Spokojnie mogę otworzyć sezon ciast "ciężkich i bezowocowych" lecz równie pysznych. Bo kto nie lubi dobrze zjeść gdy zima za pasem? :)
Na dzień dzisiejszy Topfenstrudel – to ciasto znaleźć można w prawie każdej bawarskiej restauracji. Podawany najczęściej w towarzystwie sosu waniliowego, bitej śmietany lub lodów. Ja przygotowałam strudel po swojemu – nie tak jak muszę przygotowywać go każdego tygodnia w restauracji – bez zbędnych smarowideł, z polskim serem twarogowym. Strudel to po prostu „niebo w gębie”. Rewelacyjne ciasto strudlowe i przepyszne twarogowe nadzienie z chrupiącymi płatkami migdałów. Achh musicie sami spróbować!
Składniki (na 2
średnie strudle):
Ciasto strudlowe –
identyczne jak w przypadku strudla z jabłkami:
250g mąki pszennej
100ml letniego mleka
1 jajko (L) – w temperaturze pokojowej
1 łyżka miękkiego masła (ok. 25g)
1 łyżka octu
Szczypta soli
Masa twarogowa:
700g twarogu półtłustego lub tłustego w kostce (niezbyt
twardego, raczej wybieram te bardziej miękkie)
150g serka naturalnego typu „Bieluch”
100g miękkiego masła
100g cukru
2 całe jajka (L)
1 żółtko
80g płatków migdałów
Ziarenka z ½ laski
wanilii – lub opcjonalnie łyżeczka cukru wanilinowego
Skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Masa twarogowa: migdały podprażyć na złoto – odstawić do
wystudzenia. Twaróg w kostce zamiast mielić w maszynce, zmiksować ręcznym
blenderem razem z serkiem, do uzyskania swego rodzaju „masy” – nie musi być
idealnie gładka. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem do "białości" - kryształki cukru mogą być wyczuwalne:). Dodawać po
jednym jajku i miksować. Dodać żółtko, skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii i
ponownie zmiksować. Na sam koniec dodać ser zmiksowany z serkiem oraz
podprażone i wystudzone migdały i dokładnie połączyć. Masę odstawić w zimne
miejsce.
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać resztę
składników: mleko, jajko, masło, ocet i sól. Wymieszać na tyle, na ile się da,
następnie zacząć zarabiać ciasto. Gdy ciasto przybierze formę kuli – wyłożyć go
na posypany mąką blat/stolnicę i tam, co jakiś czas odrobinę podsypując mąką
wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie (w oryginale podano 10
minut, ja jednak swoje zarabiałam 6 minut, bo po tym czasie było już gotowe).
Wyrobione ciasto uformować w kulę, ręce wysmarować olejem i wysmarować kulę.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby
odpoczęło.
Dużą blachę (najlepiej tą z piekarnika) wyłożyć papierem
do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190oC ( u mnie z funkcją termoobiegu).
Przygotować powierzchnię do wałkowania ciasta. Na dużej
powierzchni rozłożyć dużą ściereczkę kuchenną i oprószyć ją mąką. Ciasto
przeciąć na pół. Na środku oprószonej ściereczki położyć połowę ciasta. Wałek
także oprószyć mąką. Wałkować ciasto, aż będzie bardzo cienkie. Następnie
wsunąć rękę pod ciasto i lekko rozciągnąć lecz nie tak bardzo jak w przypadku
strudla z jabłkami – nie chcemy by podczas pieczenia pęknął i żeby wypłynęła
masa serowa. Rozwałkowane ciasto posmarować na całej powierzchni rozpuszczonym
masłem (za pomocą pędzelka). Następnie wyłożyć połowę masy i rozsmarować na
środku ciasta. Brzegi ciasta założyć do środka, a następnie całość zwinąć w
prosty strudel.
Tak samo postąpić z drugim strudlem. Oba strudle wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut – podczas pieczenia jeszcze dwukrotnie przesmarować strudle rozpuszczonym masłem.
Tak samo postąpić z drugim strudlem. Oba strudle wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować rozpuszczonym masłem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut – podczas pieczenia jeszcze dwukrotnie przesmarować strudle rozpuszczonym masłem.
Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić i oprószyć cukrem
pudrem lub podawać jeszcze letni. Smacznego!
świetnie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bosko! Muszę w końcu też taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi się scena z paryskiej kawiarnii, gdzie pułkownik Hans Landa zamówił podobny dla Shosanny i zajadał się tym strudlem z bitą śmietaną. Na samo wspomnienie cieknie ślinka. Nie wiem, czy to był ten przepis, ale ze zdjęć wygląda podobnie.
OdpowiedzUsuń