środa, 10 grudnia 2014

Aniołki z ciasta francuskiego nadziane konfiturą porzeczkową



Bardzo urokliwe ciasteczka w kształcie aniołków to idealny pomysł na wypełnienie świątecznej patery. Nie wymagające wielu składników, a jakże pyszne! Moje aniołki nadziałam kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki, która z ciastem francuskim bardzo się lubi. Polecam również obserwować jak aniołki rosną – ruszają wtedy skrzydełkami:). Spodoba się to zwłaszcza dzieciom.
Gotowe ciasto francuskie – może i banalne, ale kreatywnie wykorzystane potrafi zaskoczyć i być bardzo efektownym. Ciasteczka z ciasta francuskiego nie mogą nie smakować. A połączenie ciasta francuskiego i marmolady pozwala nawet mało doświadczonym wyczarować pyszności na miarę najlepszej cukierni! Serdecznie polecam!


Składniki (na ok. 15 ciastek, w zależności od wielkości foremki):

2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 275g)
Konfitura porzeczkowa (mały słoiczek w zupełności wystarczy)

Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko, odrobina zwykłego cukru, cukier puder do dekoracji

FOREMKA W KSZTAŁCIE ANIOŁKA  lub innego kształtu – ważne, by foremka nie była zbyt mała

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200oC (grzanie góra-dół).
Pierwszy płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i wyciąć foremką aniołki (z mojej foremki średniej wielkości da się wykroić 15 aniołków). Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Ułożyć  7 aniołków w odstępach od siebie. Na każdy nałożyć odrobinę konfitury (najwięcej na „sukienkę”). Brzegi delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem (za pomocą pędzelka, ale należy uważać, by jajko nie pomieszało się z konfiturą). Sukienki i skrzydełka pozostałych aniołków ponacinać radełkiem lub zwykłym nożem.
Ponacinane aniołki nakładać na aniołki z marmoladą i zlepić brzegi lekko dociskając palcem. Brzegi należy dokładnie zlepić, by nie pozostała żadna szczelina, przez którą mogłaby wypłynąć konfitura. Oczywiście konfitura może się przebić nawet przez zlepione aniołki lecz z pewnością nie będzie to tak katastrofalne jak przy szczelinie:). Zlepione aniołki lekko przesmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Tak samo postąpić z drugim płatem ciasta francuskiego. 


Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut, aż aniołki wyrosną i nabiorą złotej barwy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Aniołki bardzo delikatnie oprószyć cukrem pudrem, natomiast same skrzydełka bardziej „przypudrować”. Smacznego!

Świąteczne słodkości!
zBLOGowani.pl

5 komentarzy: