Czekolada i róża bardzo do siebie pasują. Czekoladowe ciasto
pierogowe wspaniale smakuje również ze świeżymi owocami, więc lato daje duże
pole do popisu. W sezonie zimowym warto jednak spróbować nadziać je twarogiem.
A z różą smakują wspaniale! Polecam:).
Składniki (na 30
pierogów):
Ciasto:
250g mąki pszennej
3 łyżki gorzkiego kakao
100ml gorącego mleka
20g masła
1 łyżka cukru pudru
1 całe jajko (M)
Szczypta soli
Nadzienie
twarogowo-różane:
160g sera twarogowego „kubkowego”
60g prawdziwej konfitury z płatków róży (jeśli nie udało się
Wam takiej znaleźć, może być „marmolada o smaku różanym” dostępna w prawie
każdym sklepie)
1 jajko
1 płaska łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiać razem z kakao, dodać sól i
cukier puder - wymieszać. Rozdzielić na 2 części. Mleko zagotować. Do jednej
części mąki wlać gorące mleko, wymieszać, dodać masło i zagnieść papkowate
ciasto. Wsypać resztę mąki, dodać jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Z ciasta pierogowego wykrawać kółka o średnicy 6cm. Każde
kółko wziąć w dłonie i nakładać po łyżeczce nadzienia, a następnie delikatnie
zlepić brzegi. Tak naprawdę musicie sami dobrać ilość nadzienia do wielkości kółek,
bo jak wiadomo szklanka szklance nie równa. Nadzienie jest nieco płynne, więc
pierogi trzeba składać bardzo delikatnie. Dzięki jajku i mące w nadzieniu, po
ugotowaniu pierogów nie wypłynie ono, lecz lekko się zestali.
Uformowane pierogi wrzucać na gotującą się na średnim ogniu
wodę i gotować do momentu, aż wypłyną i jeszcze chwilkę po wypłynięciu. Podawać
polane masłem i posypane cukrem. Smacznego!
wow! musimy wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Świetnie musiały smakować :)
OdpowiedzUsuńBrązowych pierogów jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe...ciekawe! Chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńAle obłędne! Takich pierogów jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńefekt wizualny? bezcenny! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i niezwykły zapach ciasta <3 wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuń