niedziela, 15 lutego 2015

Czekoladowe pierogi z twarogiem różanym



Czekolada i róża bardzo do siebie pasują. Czekoladowe ciasto pierogowe wspaniale smakuje również ze świeżymi owocami, więc lato daje duże pole do popisu. W sezonie zimowym warto jednak spróbować nadziać je twarogiem. A z różą smakują wspaniale! Polecam:).


Składniki (na 30 pierogów):

Ciasto:
250g mąki pszennej
3 łyżki gorzkiego kakao
100ml gorącego mleka
20g masła
1 łyżka cukru pudru
1 całe jajko (M)
Szczypta soli

Nadzienie twarogowo-różane:
160g sera twarogowego „kubkowego”
60g prawdziwej konfitury z płatków róży (jeśli nie udało się Wam takiej znaleźć, może być „marmolada o smaku różanym” dostępna w prawie każdym sklepie)
1 jajko
1 płaska łyżka mąki pszennej


Wykonanie:

Ciasto: mąkę przesiać razem z kakao, dodać sól i cukier puder - wymieszać. Rozdzielić na 2 części. Mleko zagotować. Do jednej części mąki wlać gorące mleko, wymieszać, dodać masło i zagnieść papkowate ciasto. Wsypać resztę mąki, dodać jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Z ciasta pierogowego wykrawać kółka o średnicy 6cm. Każde kółko wziąć w dłonie i nakładać po łyżeczce nadzienia, a następnie delikatnie zlepić brzegi. Tak naprawdę musicie sami dobrać ilość nadzienia do wielkości kółek, bo jak wiadomo szklanka szklance nie równa. Nadzienie jest nieco płynne, więc pierogi trzeba składać bardzo delikatnie. Dzięki jajku i mące w nadzieniu, po ugotowaniu pierogów nie wypłynie ono, lecz lekko się zestali.
Uformowane pierogi wrzucać na gotującą się na średnim ogniu wodę i gotować do momentu, aż wypłyną i jeszcze chwilkę po wypłynięciu. Podawać polane masłem i posypane cukrem. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. wow! musimy wypróbować ten przepis!
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie musiały smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brązowych pierogów jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowe...ciekawe! Chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale obłędne! Takich pierogów jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis i niezwykły zapach ciasta <3 wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń