Kurczę za niedługo Wielkanoc! A dopiero co minęliśmy tłusty czwartek i walentynki! W najbliższym czasie muszę się wziąć za jakieś interesujące propozycje wielkanocnych smakołyków:). Już mam nawet parę przepisów na oku i liczę na to, że uda mi się zrealizować chociaż połowę:). Już tak bardzo czekam na wiosnę i pierwsze kwiatki, bazie oraz słońce, które wędruje coraz wyżej i wyżej na niebie. Wiosna wiosną, ale póki co mamy okropną pogodę, więc trzeba sobie jakoś osłodzić życie:). Przygotowałam dla Was przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z brzoskwiniami i kokosem. Dwie warstwy kruchutkiego ciasta skrywające delikatny budyń kokosowy i słodkie brzoskwinie. Rozpusta! Kto nie spróbuje, niech żałuje:). Polecam!
Źródło przepisu: kuchnia.wp.pl - po minimalnych zmianach:).
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
150g cukru
250g masła
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Kokosowy budyń:
1 litr mleka (u mnie 1,5%)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
5 płaskich łyżek cukru
100g wiórek kokosowych
Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Kruche ciasto: masło posiekać do naczynia. Dodać mąkę
i sól. Masło z mąką rozdrobnić na malutkie kawałeczki. Dodać jajko i wymieszać łyżką.
Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować go w kulę i
wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie można przygotować brzoskwinie i budyń.
Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić na plastry.
Budyń: z litra mleka odlać 1 szklankę i rozrobić w nim
budynie w proszku. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi.
Do prawie gotującego się mleka wlać rozrobione budynie w proszku i gotować, aż
budyń zgęstnieje. Przykryć i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 185oC. Ciasto podzielić
na pół. Każdą z części rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na prostokąt
wielkości blachy do pieczenia. Jeden arkusz z ciastem przenieść do formy i
wyrównać boki, by zarówno papier, jak i ciasto dopasowały się do blachy. Całą powierzchnię
ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut, aż ciasto się
bardzo lekko zarumieni. Wyjąć.
Na jeszcze gorące ciasto wyłożyć plasterki brzoskwiń i
zalać wciąż gorącym budyniem. Przykryć drugą częścią kruchego ciasta,
przekładając papier z ciastem do góry nogami, a następnie zrywając z wierzchu
papier. Wierzch ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut,
aż wierzch nabierze złoto-brązowego koloru. Ciasto odstawić do całkowitego
ostudzenia, najlepiej w bardzo chłodne miejsce. Przed podaniem oprószyć cukrem
pudrem i posypać niewielką ilością wiórek kokosowych. Smacznego!
Kokos i brzoskwinie to super połączenie. Ciacho super.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! Moje smaki :)
OdpowiedzUsuń