czwartek, 24 marca 2016

Mazurek truskawkowo-kajmakowy



Lubię mazurki za ich prostotę, szybkość wykonania i nieograniczone możliwości w dekorowaniu. Moja tegoroczna propozycja mazurkowa to połączenie dość klasyczne, a więc kruche ciasto, kajmak i konfitura truskawkowa. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Słodka, pięknie udekorowana bomba kaloryczna:) Na bogato, a co! Polecam:)


Składniki:

Kruche ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
35g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Nadzienie:
¾ puszki kajmaku
4-5 łyżek konfitury truskawkowej

Dekoracja: dowolne bakalie, kruche ciasteczka, kolorowe posypki, kwiaty


Wykonanie:

Kruche ciasto: mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy, sól. Dodać jajko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wymieszać łyżką, aż jajko połączy się z suchymi składnikami. Następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na połowę. Jedną połowę rozwałkować na grubość ok. 2-3mm i wyciąć dużą podstawę w kształcie jajka. Z drugiej części ciasta formować kuleczki. Brzeg „jajka” przesmarować białkiem i przylepić dookoła kuleczki z kruchego ciasta. Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami małe ciasteczka, by wykorzystać je później do dekoracji mazurka.
Piekarnik rozgrzać do 185oC (termoobieg). Środek jajka przyłożyć kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i przyłożyć czymś cięższym, np. foremkami (chodzi o to, że środek mazurka jest cienki i szybko się przypala, a chcąc uzyskać zarumienione kuleczki i niespalony środek, musimy go przykryć folią). Spód piec z folią, aż kuleczki się zarumienią, a później jeszcze chwilę bez folii, by środek też nabrał koloru. Gdy całość się upiecze wyjąć i ostudzić.
Na ostudzony kruchy spód nałożyć konfiturę i dokładnie rozsmarować. Na konfiturę wykładać małymi porcjami kajmak uważając, by dżem i kajmak się nie pomieszały. Dekorować według uznania. Smacznego!



2 komentarze: