Lubię mazurki za ich prostotę, szybkość wykonania i nieograniczone możliwości w dekorowaniu. Moja tegoroczna propozycja mazurkowa to połączenie dość klasyczne, a więc kruche ciasto, kajmak i konfitura truskawkowa. Wszystko idealnie do siebie pasuje. Słodka, pięknie udekorowana bomba kaloryczna:) Na bogato, a co! Polecam:)
Składniki:
Kruche ciasto:
200g mąki pszennej
100g masła
35g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Nadzienie:
¾ puszki kajmaku
4-5 łyżek konfitury truskawkowej
Dekoracja:
dowolne bakalie, kruche ciasteczka, kolorowe posypki, kwiaty
Wykonanie:
Kruche ciasto: mąkę przesiać, dodać cukier, cukier
wanilinowy, sól. Dodać jajko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko
wymieszać łyżką, aż jajko połączy się z suchymi składnikami. Następnie zagnieść
jednolite ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym
czasie wyjąć z lodówki i podzielić na połowę. Jedną połowę rozwałkować na
grubość ok. 2-3mm i wyciąć dużą podstawę w kształcie jajka. Z drugiej części
ciasta formować kuleczki. Brzeg „jajka” przesmarować białkiem i przylepić
dookoła kuleczki z kruchego ciasta. Z pozostałego ciasta można powycinać foremkami
małe ciasteczka, by wykorzystać je później do dekoracji mazurka.
Piekarnik rozgrzać do 185oC (termoobieg).
Środek jajka przyłożyć kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i
przyłożyć czymś cięższym, np. foremkami (chodzi o to, że środek mazurka jest
cienki i szybko się przypala, a chcąc uzyskać zarumienione kuleczki i
niespalony środek, musimy go przykryć folią). Spód piec z folią, aż kuleczki
się zarumienią, a później jeszcze chwilę bez folii, by środek też nabrał
koloru. Gdy całość się upiecze wyjąć i ostudzić.
Na ostudzony kruchy spód nałożyć konfiturę i dokładnie
rozsmarować. Na konfiturę wykładać małymi porcjami kajmak uważając, by dżem i
kajmak się nie pomieszały. Dekorować według uznania. Smacznego!
Aniu, wszystkiego dobrego na Święta :).
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem ! :)
Usuń