Kocham sierpień za owoce, które nam daje. Za śliwki, za jeżyny, za maliny, za jabłka, gruszki, winogrona i wiele innych. Całe lato jest obfite w różne owoce, dlatego chyba nie zdecyduje się na ulubiony owocowy miesiąc ;). Poprzednie lato było dodatkowo bardzo gorące, a w tym roku jest jakby to powiedzieć, trochę „chłodno”… No cóż, mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie gorąco:).
Dzisiaj prezentuję nieco „zdrowszą” – o ile ciasto w
ogóle można nazwać zdrowszym – wersję ciasta z owocami. Jest to ciasto
drożdżowe z dodatkiem mąki razowej i kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. W
środku upakowane jest pół kilo śliwek i trzysta gram jeżyn – zdecydowanie mój
typ :).
Całość smakuje rewelacyjnie, aczkolwiek fani słodyczy
mogą być rozczarowani spodem, ze względu na jego pełnoziarnistość. Mnie oraz
wszystkim, którzy go próbowali absolutnie nic nie przeszkadzało i byli wręcz
zachwyceni. Polecam!
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 28cm):
Ciasto drożdżowe:
200g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
130ml mleka
50g cukru
25g drożdży świeżych
25g masła
1 żółtko
Szczypta soli
Nadzienie owocowe:
500g śliwek węgierek
300g jeżyn
Kruszonka:
80g mąki pszennej
40g płatków owsianych (lub żytnich) zwykłych
40g cukru
60g masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: mąki przesiać do miski, dodać
cukier i sól. Wszystko wymieszać. Ze składników uformować kopczyk, a następnie
zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać z masłem, by było letnie, a masło
rozpuściło się. Do mleka pokruszyć świeże drożdże i dokładnie rozmieszać, aż
się rozpuszczą. Wlać do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć
ściereczką kuchenną. Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać żółtko i wszystko wymieszać łyżką, a
następnie zacząć wyrabiać ręką. Można oczywiście ułatwić sobie życie mikserem z
końcówką do wyrabiania drożdżowego ciasta. Wyrabiać nie za długo, tylko do
momentu, aż ciasto będzie pozbawione grudek, a jego konsystencja będzie
jednolita. Odstawić na pół godzinki do podrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść w
kruszonkę.
Owoce: śliwki pozbawić pestek. Zarówno śliwki jak
i jeżyny opłukać i osuszyć.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać
do 185oC (termoobieg).
Gdy ciasto będzie już podrośnięte, rozłożyć w formie.
Wyłożyć śliwki i jeżyny. Przykryć kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40
minut. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Uwielbiam jeżyny!
OdpowiedzUsuńTo prawda, wszystkie te sezonowe owoce są fantastyczne i ciężko zdecydować się na jedne najlepsze. A ciacho wypełnione nimi wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń