sobota, 8 października 2016

Tartaletki z ciasta francuskiego z jabłkami



Pyszny jesienny deser, chociaż pokusiłabym się o stwierdzenie, że to deser na każdą porę roku:). No bo kto nie ma ochoty na ciepłą tartaletkę z jabłkami, jeszcze jak dołożyć do niej gałkę lodów lub bitą śmietanę, to już zupełna rozpusta. Taki deser można wyczarować w zaledwie godzinkę. Łatwo, szybko i pysznie! Chrupiące ciastko z soczystym nadzieniem zaprasza na ucztę :)


Składniki (na 12 tartaletek):

1 opakowanie ciasta francuskiego (375g)

Nadzienie:
4-5 średnich jabłek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki cynamonu

Wierzch:
75g mąki pszennej
50g cukru pudru
50g masła
½ łyżeczki cukru wanilinowego
(kawałek ciasta francuskiego z porcji)


Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 190oC (termoobieg).
Jabłka: obrać i pokroić na drobną kosteczkę. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła, dodać cukier i cynamon – chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone jabłka. Dolać 3 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 5 minut.
Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na 15 równych kwadratów. Trzy kwadraty odłożyć do zrobienia wierzchu ciastek.
Wierzch: wszystkie składniki wraz z trzema kwadratami ciasta zagnieść. Powstałe ciasto będzie trochę klejące, ale tak ma być. Podsypując mąką rozwałkować i wykroić foremką dowolne kształty – u mnie kwiatki. Odstawić.
Jeżeli macie w posiadaniu prostokątną foremkę z wgłębieniami na kwadratowe muffiny, to problem z głowy. Jeśli nie – trzeba będzie użyć tradycyjnych okrągłych foremek lub formy z wgłębieniami na okrągłe muffiny. Każdą foremkę/wgłębienie wyścielić kawałkiem papieru do pieczenia (ja wycinam z arkuszu małe kwadraciki by tylko pokryły dno). Następnie każde wgłębienie wyłożyć ciastem. Do każdego nałożyć podsmażonych jabłek. Wierzch ciastek przykryć wyciętym wcześniej kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok.  20 minut, aż ciasto na wierzchu zrobi się złoto-brązowe – dobrze wypieczone. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. I można pokusić się o gałeczkę lodów:). Myślę, że to dobry pomysł, zwłaszcza z jeszcze ciepłym ciastkiem.




2 komentarze:

  1. Ale fajny pomysł na deser. A ta kwadratowa forma - urocza. Nigdy takiej nie widziałam. Gdzie ją kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a foremkę wyszperałam standardowo w tkmaxx :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń