Nie mogłam się oprzeć. Kupiłam w sklepie śliwki i popełniłam śliwkowe przestępstwo… Śliwki były tak piękne, że nie sposób było przejść koło nich obojętnie. W związku z tym, że ostatnio były same ciasta, postanowiłam upiec coś drobnego na ząb:). A że u nas sami „owocni” konsumenci, to moje dzisiejsze bułeczki wywołały „ochy i achy”. Każdy lubi solidną porcję owoców, z dodatkiem ciasta:). Bułeczki robi się błyskawicznie. Są obłędnie pyszne i godne polecenia :).
Składniki (na
ok. 12-15 bułeczek – w zależności od wielkości śliwek):
Ciasto
krucho-drożdżowe:
250g mąki pszennej
125g masła
25g drożdży
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 żółtka
8 łyżeczek cukru
Szczypta soli
Odrobina skórki otartej z cytryny
Dodatkowo:
12-15 śliwek ( u mnie były dość spore, ale wielkość jest dowolna – wtedy
bułeczki wyjdą albo małe albo duże i analogicznie będzie ich albo więcej albo
mniej)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć i wyciągnąć pestki przekrajając
śliwki tylko do połowy.
Ciasto: mąkę przesiać, dodać masło i posiekać.
Drożdże utrzeć z dwoma łyżeczkami cukru. Do mąki dodać drożdże oraz resztę
składników. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na równe kawałki – ja po prostu ważę kawałki ciasta na wadze i
w ten sposób mam równe porcje:). Do moich śliwek każda porcja ciasta ważyła
51-52g.
Do każdej śliwki wsypać odrobinę cukru. Każdy kawałek
ciasta spłaszczyć na dłoni i ułożyć na nim śliwkę (rozkrojeniem do dołu).
Zlepić ciasto u góry i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na blasze.
Przesmarować mlekiem i posypać makiem i cukrem. Wstawić do piekarnika i piec
ok. 15-20 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Smacznego!
fantastycznie wyglądają - podoba mi się, że wokół śliwki jest cienka warstwa ciasta :)
OdpowiedzUsuńMy też zdecydowanie wolimy przewagę owoców :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPyszne! Moje jednak nie wyszły takie idealne ;) w wyglądzie. Bo smak obłęd. Synkowi do środka włożyłam twaróg i zajada aż się uszy trzęsą! Ps. Co zrobić żeby nie pękały 🤷???
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują:) bułeczki chyba zawsze pękną, ponieważ ciasto jest delikatne, a w środku duża śliwka. Można spróbować pokroić owoce na kosteczkę. Bułeczki po zlepieniu i uformowaniu muszą się piec łączeniem do dołu. Pozdrawiam:)
Usuń