Wybaczcie moją nieobecność na blogu przez tak długi czas… Nie miałam ani weny ani ochoty na pieczenie, a nie chciałam zwodzić Was byle jakimi przepisami. Postanowiłam sobie trochę odpocząć od blogowania. Mierziło mnie, że nic nigdy nie mogę upiec ot tak, by było – krzywego, niedoskonałego, zwykłego. Cieszę się, że wrzuciłam na luz. Po takim odpoczynku zaczynam nowy rok i mam nadzieję na nowe pomysły i inspiracje.
Dzisiaj przygotowałam dla Was improwizowane ciasto z
wszystkim co lubicie. Są i batoniki i paluszki solone i bita śmietana i tak
dalej. Ciasto wyszło przepyszne. Mięciutki biszkopt, wyrazista masa ze słonymi
paluszkami i kawałeczkami batoników, masa śmietankowa i batoniki na wierzchu.
Pycha! Ciasto zachwyci każdego batonikowego łasucha i nie tylko (!), czego
dowodem jest moja mama :). Polecam :)
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Biszkopt:
4 jajka (L)
4 łyżki cukru
4 kopiate łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem batonikowy:
500g sera twarogowego z kubka
1 puszka gotowej masy krówkowej (400g)
100g słonych paluszków
3 różne batoniki (Mars/Snickers/Twix/Milky Way itp.)
Krem śmietankowy:
500g sera twarogowego z kubka
330ml słodkiej śmietany 30%
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Odrobina skórki otartej z
cytryny
Dodatkowo do wykończenia: 3
różne batoniki (lub więcej jeśli lubicie)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 175oC
(termoobieg). Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt: całe jajka, cukier
i cukier wanilinowy miksować na wysokich obrotach ok. 3-4 minuty, aż powstanie
jasna i puszysta masa. Ciągle miksując wlać olej i dalej miksować. Wyłączyć
mikser, następnie wsypywać po trochu mąki przesianej przez sito i mieszać
delikatnie szpatułką. Masę wlać do formy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika
i piec ok. 15 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru (oraz do tzw. „suchego
patyczka”). Wyjąć i wystudzić. Biszkopt przeciąć na 2 blaty.
Pierwszy blat umieścić w tej
samej formie. Można nasączyć alkoholem, likierem lub sokiem (ja nasączyłam
wódką rozcieńczoną z wodą i sokiem z cytryny).
Krem batonikowy: paluszki
rozgnieść na drobne kawałki. Batoniki pokroić na kawałeczki. Twaróg zmiksować z
masą krówkową. Dodać paluszki i batoniki, a następnie wszystko wymieszać. Masę
przełożyć na biszkopt i wyrównać.
Krem śmietankowy:
śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać skórkę otartą z cytryny i na
wolnych obrotach zmiksować z serem twarogowym. Pamiętajcie – że to śmietanę
dodajemy do twarogu, a nie twaróg do śmietany. Miksować do momentu, aż
powstanie w miarę gęsta masa. Odłożyć 1 szklankę (będzie potrzebna na wierzch
ciasta). Resztę masy wylać na poprzednią masę batonikową – wyrównać. Przykryć
biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować odłożoną masę śmietankową. Na koniec, by
wykończyć ciasto, część batoników zetrzeć na tarce, a część pokroić na
kawałeczki. Oczywiście można użyć więcej słodyczy, w tym różnych czekolad itp. –
w zależności od Waszego smaku :). Smacznego!
Wow, ale bogata opcja ;) Musi być boskie i słooodkie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda przepysznie, ciekawy pomysł z dodaniem paluszków.
OdpowiedzUsuń