Jeden kawałek i tyle smaków! Gorzki smak czekolady w połączeniu ze słodko-kwaśnymi żurawinami, morelami i skórką pomarańczową oraz lekko słonymi pistacjami, a wszystko to doprawione odrobiną płatków chili – to z pewnością mieszanka idealna! Kawałek takiego czekoladowego przysmaku jest z pewnością zdrowszy od kupnych nadziewanych czekolad, a ponadto, możemy go przygotować sami w krótkim czasie i przechowywać w lodówce jeszcze przez długi czas. Taflę można przygotować wcześniej i mieć w zanadrzu, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Jak zapewne zdążyliście zauważyć, na Różowej królują przepisy bez czekolady, ponieważ nie jestem jej fanką. Ale zdarzają się przepisy, które absolutnie kradną me serce – tak właśnie jest z dzisiejszym. Kawałek takiej tafli bakaliowej zjem z przyjemnością. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, to spokojnie możecie użyć czekolady mlecznej lub białej i dodać inne ulubione suszone owoce, orzechy itp.
Składniki (na
taflę wymiarów ok. 25x35cm):
2 tabliczki gorzkiej czekolady
80g suszonej żurawiny
80g solonych pistacji (waga wraz z łupinkami)
50g suszonych moreli
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Szczypta cynamonu
Szczypta płatków chili (wg uznania)
Wykonanie:
Żurawinę i morele pokroić w małe kosteczki lub paseczki.
Pistacje obrać z łupinek i posiekać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem
cynamonu. Jeszcze gorącą wylać na papier do pieczenia i rozsmarować na podane
wyżej wymiary (lub grubiej jeśli wolicie grubszą taflę). Na rozsmarowaną
czekoladę od razu wyłożyć morele, żurawinę, skórkę pomarańczową i posypać
posiekanymi pistacjami i płatkami chili. Wstawić do zimnego miejsca lub
lodówki, aż tafla zastygnie. Przed podaniem pokroić na dowolne kształty.
Czekoladę można również zamrozić – będzie idealnym dodatkiem do deserów
lodowych! Smacznego!
Genialne! Myślę, że super sprawdziłoby się jako prezent dla bliskich :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że każdy byłby zadowolony z domowej czekoladki :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPolecam opruszyć lekko solą morską gruboziarnistą. Dopełnienie smaku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wskazówkę :) użyłam też solonych pistacji, ale być może dodatek odrobiny soli morskiej jeszcze bardziej podkręciłby smak :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń