Mam coś dla fanów zielonego koloru w ciastach :) Powinnam
chyba zacząć od malinowej chmurki czyli hitu wszystkich cukierni, ale tak się
jakoś złożyło, że jeszcze nigdy jej nie piekłam :) Upiekłam za to jej zieloną
alternatywę, z agrestem. Pyszne, kwaśno-słodkie ciasto, z orzeźwiającą warstwą owoców
i słodką, chrupiącą bezą. Bardzo eleganckie i bardzo pyszne. Zachwyci nie
jednego łasucha! Przepis inspirowany malinową chmurką.
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Warstwa owocowa:
700g zielonego agrestu
3 galaretki o smaku agrestowym
Krem śmietankowy:
500ml śmietany kremówki
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Beza:
150g cukru
3 białka jaj
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 garście płatków migdałów (ok. 50g)
Wykonanie:
Kruche ciasto: do naczynia wsypać mąkę i sól. Masło
posiekać i dodać do mąki. Rozdrobnić na malutkie kawałeczki. Dodać pozostałe składniki
i zagnieść ciasto. Uformować go w kulę i wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto można również zagniatać mikserem z odpowiednią końcówką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
do 185oC (termoobieg). Schłodzonym ciastem wylepić formę. Wstawić do
piekarnika i piec na gotowo, aż środek ciasta będzie jasno brązowy, a boki nieco
ciemniejsze (ok. 15 minut ale trzeba pilnować). Wyjąć z piekarnika i całkowicie
ostudzić.
Beza: zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140oC.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. białka ubić prawie na sztywno, pod
koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać 2 łyżeczki
skrobi i zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować blachę (położoną w
pozycji normalnej), w której był pieczony spód. Rozsmarować ubitą bezę. Można
zrobić ozdobne fale. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika i piec
godzinę. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Warstwa owocowa: galaretki rozpuścić w czterech szklankach wody. Przestudzić. Agrest w dużej misce minimalnie rozdrobnić
blenderem – muszą pozostać duże cząstki owoców (można wcześniej schłodzić
owoce, by galaretka szybciej tężała). Przestudzoną galaretkę wlać do agrestu i
wymieszać. Wstawić do lodówki i co jakiś czas mieszać, aż całość zacznie
gęstnieć. Gęstą masę wylać na upieczony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na ok.
pół godziny, by masa zgęstniała.
Krem śmietankowy: serek mascarpone rozgnieść
widelcem z kilkoma łyżkami śmietany, by był nieco płynniejszy. Śmietanę ubić z
cukrami prawie na sztywno. Pod koniec dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę
zmiksować, aż całość zgęstnieje. Krem wyłożyć na warstwę agrestową i wyrównać.
Przykryć upieczoną bezą (gdyby była za duża, wystarczy przyciąć jej boki).
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, ale najlepiej przez całą noc. Przed
podaniem można posypać odrobiną świeżych owoców. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz