Mam dla Was prawdziwą pyszność! Czy próbowaliście kiedyś
mozarelli na słodko? Nie? To koniecznie musicie to zmienić, bo… ten nietypowy
deser to prawdziwa bomba! W związku z konkursem organizowanym na Durszlaku,
musiałam stworzyć przepis z wykorzystaniem mozarelli. Sami na pewno wiecie, że
mozarella najlepiej komponuje się ze słonymi dodatkami takimi jak suszone
pomidory, pesto, szpinak czy oliwki – tym bardziej ciężko jest z niej zrobić
deser. Ale pamiętajcie, że nie ma rzeczy niemożliwych :) Dlatego dziś dzielę
się z Wami przepisem na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z mozarellą, do tego
karmelizowana we włoskim Limoncello, soku pomarańczowym, anyżu, cynamonie i
wanilii morela. Do zestawu idealnie pasuje gałka loda albo mocno schłodzona
bita śmietana! W tak upalne dni jak teraz nie można przejść obojętnie obok takiego
deseru :)
Samo przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane i nie
zajmie Wam więcej niż godzinę. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto!
Składniki (na 6
porcji):
Karmelizowane
morele:
3 większe morele
30g brązowego cukru
1 gwiazdka anyżu
½ laski cynamonu
1/3 laski wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej
wanilii
½ kieliszka włoskiego likieru Limoncello
½ kieliszka dobrej wódki (może być smakowa morelowa lub
cytrynowa)
Sok z ½ dużej lub 1 małej pomarańczy
Ciastka:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 i ½ opakowania mozarelli Galbani
Dodatkowo:
dobre lody śmietankowe lub waniliowe, opcjonalnie bita śmietana
Wykonanie:
Karmelizowane morele: morele umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Cukier wsypać na patelnię,
rozpuścić na mniejszym płomieniu uważając żeby się nie przypalił. Gdy cukier
stanie się płynny wlać sok pomarańczowy, Limoncello i wódkę oraz dodać anyż,
cynamon i wanilię. Gotować na średnim ogniu, aż „skamieniały” cukier na dnie
patelni się rozpuści (można w międzyczasie dolać kieliszek wody gdyby całość
zbyt szybko parowała). Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć nieco płomień i
położyć połówki moreli grzbietem do góry.
Karmelizować ok. 10 minut, po czym
obrócić morele i karmelizować jeszcze ok. 5-10 minut polewając je otaczającym
syropem. Idealne morele mają pomarszczone grzbiety, są miękkie ale nie rozpadają się. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować blachę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 200oC (termoobieg).
Ciastka: ciasto rozłożyć, rozkroić na 6 kwadratów.
Przełożyć je na papier do pieczenia. Każdy kwadrat złożyć w trójkąt (nie
dociskać!) i naciąć tak jak na obrazku poniżej.
Rozłożyć i uformować romb. Na
środek położyć po dwa plastry mozarelli. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-18
minut, aż ciasto się przyrumieni (gdyby ser zbyt bardzo się wylał za ciastko,
można go na gorąco zagarnąć łyżeczką do środka ciastka). Upieczone ciastka
pozostawić do przestudzenia. Najlepiej smakują lekko ciepłe. Morele i lody nakładamy dopiero przed podaniem.
Ciastka mają akuratne wgłębienia na morelę i gałkę loda :) Całość można jeszcze
polać syropem z moreli albo i nawet dodać bitą śmietanę – a co ! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz