Ale ten czas leci… Jeszcze niedawno była wiosna i
marzyłam o ukończeniu magisterki, a tu już dwa miesiące po. Wakacje, oprócz zwykłej
pracy, przeznaczyłam na odpoczynek, pracę w ogrodzie i robienie zapasów na
zimę. Szkoda, że już wrzesień, ale i tak nie możemy narzekać, bo praktycznie od
kwietnia mamy lato, a jesień też zapowiadają piękną i ciepłą.
Tym optymistycznym akcentem przejdę do wrześniowego,
pysznego ciasta ze śliwkami i bezą. Dawno nie piekłam sernika, więc rzeczą
naturalną było, że kiedyś przyjdzie mi na niego ochota :) I tak oto jest – sernik
z pysznymi śliwkami węgierkami oraz bezą pieczoną jak Pavlova, czyli mięciutką
w środku i chrupiącą na zewnątrz. Do tego kruche ciasto z dodatkiem cynamonu. Całość
smakuje rewelacyjnie. Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki (na
sernik średnicy 22cm):
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Masa serowa:
1kg twarogu z kubka
150g masła
150g cukru
5 jajek
30g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ½ laski wanilii
(opcjonalnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
Śliwki:
600g śliwek węgierek
1 płaska łyżeczka skrobi
Beza:
3 białka
165g cukru pudru
½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki octu lub soku z cytryny
Wykonanie:
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik
rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto (można je zagniatać w misce, na stolnicy/blacie lub za pomocą miksera z
odpowiednią końcówką). Do miski wsypać mąkę i cynamon. Dodać żółtko i wymieszać
by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i
rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formę wylepić
ciastem (brzegi formy również, tak na ok. 3-4cm). Ponakłuwać widelcem i wstawić
do piekarnika. Piec prawie na gotowo, aż ciasto będzie zezłocone. Ciasto wyjąć
i powierzchnię wygładzić łyżeczką, by była mniej „pofalowana”.
W czasie gdy podpieka się spód przygotować masę serową:
miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią (lub cukrem wanilinowym) na puszystą
masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Dodać białka i
wszystko zmiksować. Masa będzie jakby
zważona, ale tak ma być.
W osobnej misce wymieszać ser twarogowy i skrobię. Ser
dodawać partiami do utartego masła, aż wszystko się dokładnie połączy. Wylać na
podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec godzinę w temperaturze 160oC
(termoobieg). Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego
ostudzenia.
Śliwki: wyjąć pestki i przełożyć do garnka. Podgrzewać
na średnim ogniu (u mnie indukcja na 3), aż śliwki puszczą sok i się lekko
rozpadną. Skrobię rozpuścić w 3 łyżeczkach zimnej wody i wlewać stopniowo do
śliwek, aż powstanie coś na kształt konfitury. W zależności ile śliwki puszczą
soku, tyle trzeba dodać skrobi – być może podana ilość będzie zbyt duża, a być
może trzeba będzie rozpuścić trochę więcej – dlatego przy wlewaniu jej do
śliwek, należy obserwować jak szybko gęstnieją :) Gotowe śliwki odstawić do
przestudzenia. Ostudzone wyłożyć na wierzch sernika. Wstawić do lodówki.
Beza: można ją przygotować nawet dzień wcześniej
lub bezpośrednio przed pieczeniem sernika. Piekarnik rozgrzać do 160oC
(termoobieg), przygotować blachę z papierem do pieczenia. Na papierze do
pieczenia odrysować dno foremki, w której będzie pieczony sernik. Białka ubić
na sztywno, następnie ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru, a na koniec
skrobię i ocet/sok z cytryny. Bezę wyłożyć na papier do pieczenia, trzymając
się narysowanego okręgu. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę
do 120oC. Bezę suszyć 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć i całkowicie
ostudzić. Ostudzoną wyłożyć na sernik ze śliwkami. Można jeszcze schłodzić.
Smacznego!
Cudowny sernik. Świetny pomysł na połączenie sernika, śliwek i bezy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ! :)
Usuń