niedziela, 16 września 2018

Maślana szarlotka z serem, rodzynkami i kruszonką


Mój rodzinny dom. Mój ogród. I moje ukochane drzewa, w tym jabłonka, która jest dużo starsza ode mnie. Oprócz letnich odmian jak papierówki, mamy jeszcze koksę pomarańczową i starą odmianę pewnej jabłoni, której nazwy niestety nie znam. Jej dojrzałe owoce są duże, intensywnie żółte, z wyraźnym, czerwonym rumieńcem z jednej strony. No i ten zapach. Ze względu na ich wspaniały smak, grzechem byłoby nie wykorzystanie ich do jakiegoś wypieku. Naszła mnie ochota na coś jabłkowego, dlatego upiekłam sobie pyszną, maślaną szarlotkę z serem i z rodzynkami, a co sobie będę żałować :) Ciasto wyszło przepyszne. I ten zapach masła! A wyraziste, aromatyczne jabłka też zrobiły dobrą robotę. Do szarlotek zawsze świetnie sprawdzają się jabłka mocno aromatyczne o zdecydowanym smaku. Do tego ser i rodzynki – pycha! Polecam!


Składniki (na szarlotkę w okrągłej formie o średnicy 26cm):

Kruche ciasto:
225g mąki pszennej
150g masła
75g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Warstwa serowa:
350g sera twarogowego z kubka
2 łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 żółtko
2 niezbyt kopiate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
Garść rodzynek

Prażone jabłka:
1,2 kg dobrych, aromatycznych jabłek (np. Delikates, Szara reneta, Koksa)
2 łyżki cukru (można pominąć)
Odrobina cynamonu (w zależności od preferencji)

Kruszonka:
150g mąki pszennej
100g masła
100g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli


Wykonanie:

Kruszonka: z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Prażone jabłka: jabłka obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i łyżkę wody. Podgrzewać na średnim ogniu, aż jabłka lekko się rozgotują ale częściowo zachowają formę kostki. Odstawić.  
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto (można je zagniatać w misce, na stolnicy/blacie lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką). Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formę wylepić ciastem (brzegi formy również, tak na ok. 3-4cm). Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec prawie na gotowo, aż ciasto będzie zezłocone. Ciasto wyjąć i powierzchnię wygładzić łyżeczką, by była mniej „pofalowana”.
W czasie gdy podpieka się spód przygotować warstwę serową: miękkie masło zmiksować z masłem, cukrem i  cukrem wanilinowym, a następnie dodać żółtko, skrobię i dokładnie wymieszać. Na sam koniec wsypać rodzynki i skórkę z cytryny. Całość wylać na podpieczony spód.
Na ser wykładać partiami jabłka (nie wszystko na raz, żeby nie wymieszać ich z serem). Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 175oC (termoobieg). Po tym czasie wyjąć i  pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!




2 komentarze: