czwartek, 4 października 2018

Ciasto dyniowe z chrupiącymi nasionami słonecznika i pestkami dyni



Powiem Wam, że jak na początek października to mamy bardzo zielono. Zazwyczaj o tej porze roku drzewa były już w połowie gołe, a na trawie leżał dywan z żółtych i czerwonych liści. Jeśli o mnie chodzi, to wolę wersję zieloną :) Szkoda tylko, że w parze z zielenią nie idzie temperatura... No to co nam pozostało :) Chyba tylko kawałek dobrego ciasta i gorąca herbata :) I dobrze się składa, bo mam dla Was przepis na wspaniałe dyniowe ciasto. Niby zwyczajne, ale wyjątkowe. Ucierane z dodatkiem dyni, a na wierzchu… prażone pestki dyni i słonecznik w miodzie! Do tego odrobina cynamonu i mamy prawdziwe jesienne ciasto. Komu komu niech zaraz piecze w domu :) Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, lecz trochę go zmodyfikowałam.


Składniki (na ciasto w okrągłej formie 22cm):

Ciasto ucierane:
 350g dyni (u mnie Hokkaido)
230g mąki pszennej
200g cukru pudru
200g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cukru wanilinowego
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
Skórka otarta z ½ cytryny

Wierzch:
 100g pestek dyni
100g nasion słonecznika
2 duże łyżki miodu
1 łyżka masła


Wykonanie:

Jeżeli jesteście w posiadaniu puree z dyni – wspaniale, odchodzi trochę roboty ;) Jeżeli nie posiadacie owego specyfiku – nie szkodzi, dynię można przygotować raz dwa w piekarniku. W tym celu należy przygotować ok. 350g dyni i pokroić ją w plastry lub kostki, rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175oC do miękkości (uważać, żeby dynia się nie przypaliła). Wyjąć, ostudzić, odebrać 250g i zblendować. Gotowe :)
Przygotować okrągłą formę: wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik pozostawić w temperaturze 175oC (termoobieg).
Ciasto ucierane: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodawać po jednym żółtku i ponownie ucierać. Dodać dynię i zmiksować. Następnie w dwóch porcjach mąkę i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Na sam koniec dodać ubite na sztywno białka i wszystko wymieszać. Wylać na blachę i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i od razu zacząć robić wierzch ciasta.
Pestki dyni i nasiona słonecznika uprażyć na złoto w garnku z szerokim dnem lub na patelni.  Dodać miód oraz masło i wszystko wymieszać. Miód i masło ma się stopić. Smażyć przez chwilę (ok. 1 minutę), a następnie jeszcze gorące wylać na ciasto. Wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia ciasta. Po całkowitym ostudzeniu góra powinna się dobrze kroić. Ja moje ciasto piekłam wieczorem i później wstawiłam go w pojemniku do lodówki, a na drugi dzień kroiło się idealnie! Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bittu Mehndi Art in Agra offers, the most professional and creative mehandi designing services. Our professional artists use their imaginations to create beautiful mehandi designs that perfectly suits to grace your occasions whether it is your wedding, festival or any other ritual.
    #mehndidesignerindelhi #bestmehndiartistsindelhi #mehndiartistsindelhi
    #bridalmehndiartistindelhi #bestmehndidesignerindelhi #mehndidesignerindelhi
    #weddingmehndiartistindelhi #mehndidesigndelhincr #bridalmehndidesigner
    #mehndidesignerinncr
    Legs Mehndi Designer
    Stylish Mehndi Designer
    Best Bridal Mehndi Art
    Face Bridal Mehndi Designer

    Website: www.bittumehndiart.com
    Phone No: +91 8860423254, +91 8860889982
    Email: anilnayak8705@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Aniu!
    Trafiłam na bloga kulinarnego, a to moja pasja: gotowanie, pieczenie:)
    Ciasto wygląda bardzo smakowicie i ziarnami, zatem zdrowe:)
    http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
    Pozdrawiam miło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Aniu!
    Trafiłam na bloga kulinarnego, a to moja pasja: gotowanie, pieczenie:)
    Ciasto wygląda bardzo smakowicie i ziarnami, zatem zdrowe:)
    http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
    Pozdrawiam miło:)

    OdpowiedzUsuń