piątek, 7 czerwca 2013

Migdałowe ciasto z truskawkami



Nareszcie! Bardzo cieszy mnie „wszechobecna obecność” truskawek:). Dzisiaj przedstawiam wspaniałe i bardzo puszyste ciasto z truskawkami, o cudownym migdałowym aromacie. Przepis jest bardzo prosty i bardzo szybki w zrealizowaniu. Solidny kawał ciasta i truskawki. Tak, właśnie na takie ciasto miałam ochotę:). Zapraszam do wypróbowania:)

Składniki (na ciasto w prostokątnej formie 21x25cm):

Ciasto:
300g mąki pszennej
230g cukru
310ml oleju
6 jajek
15g proszku do pieczenia (4 płaskie łyżeczki)
¼ łyżeczki soli
1 kopiata łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 płaska łyżeczka olejku migdałowego
60g migdałów całych, nieobranych

Dodatkowo:
450g świeżych truskawek
80g płatków migdałów
Cukier puder do oprószenia


Wykonanie:
Migdały sparzyć (zalać wrzącą wodą i pozostawić w niej na ok. 15 minut). Po tym czasie obrać ze skórki. Obrane migdały zmielić (ja użyłam blendera). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać zmielone migdały. Odstawić.
Nastawić piekarnik na 180oC (z funkcją termoobiegu). Prostokątną formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na ćwiartki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać olejek migdałowy, skórkę otartą z cytryny oraz wlewać strumieniem olej nie przerywając ubijania. Masa musi być jednolita i dobrze połączona z olejem. Odstawić mikser.Wsypywać partiami mąkę i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto może mieć drobniutkie ziarnistości – to zmielone migdały. Surowe ciasto przelać do formy. Rozłożyć równomiernie truskawki, lekko wcisnąć je w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok. 55-60 minut (pod koniec pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową jeśli nie lubicie przypieczonych płatków migdałowych). Sprawdzić drewnianym patyczkiem. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)


7 komentarzy:

  1. to ciasto po prostu MUSI być smaczne! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, na pewno bardzo pyszne ciasto :) "TRUSKAWKI" = "PYSZNOŚCI"

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie migdałowego ciasta i truskawek:) Ciekawa jestem smaku, ale na pewno jest przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poezja :)
    I te zdjęcia takie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne,łatwe i szybkie w przygotowaniu (to ważne dla takiego laika jak ja) .Uwaga!!!!! ma jedną wadę. Znika w zadziwiającym tempie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało:). Najłatwiejsze przepisy najczęściej są najlepsze:). Co do znikania - zgadza się - u mnie jeszcze tego samego dnia na próżno szukać blachy z ciastem;). Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń