sobota, 14 grudnia 2013

Kwadraciki z białej czekolady z kolorowymi bakaliami



Małe, słodkie, kolorowe. Idealnie się prezentują na świątecznym stole wśród innych ciasteczek. Nie tylko wyglądają, ale jak smakują! No bo któż nie lubi połączenia bakalii z czekoladą:). Kwadraciki są bardzo słodkie, ale czy nie tak mają smakować świąteczne rarytasy? I choć czasem rozpuszczenie białej czekolady sprawia problem, to i tak gorąco je polecam:).


Składniki (na płat do pokrojenia – o wymiarach 23x27cm):

300g białej czekolady
150g masła
3 łyżki mleka

100g kolorowych kandyzowanych skórek w kostce
100g kolorowego kandyzowanego ananasa w kostce
100g suszonej żurawiny
100g rodzynek
10 sztuk twardych herbatników (u mnie firmy Jutrzenka)


Wykonanie:

Przygotować formę o wymiarach 23x27cm – wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie bakalie umieścić w misce, dodać pokruszone/połamane na małe kawałeczki herbatniki – wszystko wymieszać.
Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej.

Uwaga: czasami może się zdarzyć, że czekolada z masłem źle się rozpuści, tzn. roztopione masło oddzieli się od czekolady, a czekolada będzie sprawiała wrażenie, jakby się ścięła. Co wtedy zrobić? Zlać roztopione masło do szklanki, czekoladę zacząć miksować mikserem i gdy zacznie przyjmować z powrotem formę kremu, dodawać po łyżce odlanego do szklanki masła (można również dodatkowo dodać 2 łyżki mleka gdyby masa była zbyt gęsta). Czekolada i masło powinny się połączyć w jednolitą, śliską masę.

Do rozpuszczonej czekolady z masłem dodać bakalie z herbatnikami (w dwóch turach – lepiej się wtedy miesza). Dokładnie wymieszać – masa będzie bardzo gęsta więc trzeba trochę się namęczyć:). Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć – wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Płat czekoladowo-bakaliowy spokojnie można przechowywać w lodówce przez tydzień aż do świąt – lecz najlepiej owinąć go folią, żeby nie chłonął innych zapachów z lodówki. Przed podaniem na stół, wyjąć i pokroić na kwadraciki. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)

2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem oczarowana! Świetna alternatywa dla kupnych cukierków :)

    OdpowiedzUsuń