wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto imbirowe z gruszkami


Kolejny raz przekonałam się, że improwizowane ciasta są rewelacyjne. Tak bardzo nie chciało mi się iść wczoraj do sklepu, że postanowiłam zrobić ciasto z tego co mam w lodówce i szafce. Gruszek w koszyku też pod dostatkiem, więc padło na ciasto gruszkowe. Imbir w lodówce też jakby błagał o wykorzystanie. Powstało więc istnie jesienne ciasto – gruszki, odrobina cynamonu i rozgrzewający imbir. Mało tego – ciasto przemyca w sobie otręby, płatki żytnie i tyko pół szklanki cukru, więc poniekąd można go nazwać „zdrowszą wersją”. Próbując surowej masy wiedziałam, że będzie pyszne – no i nie zawiodłam się. Po upieczeniu i spróbowaniu ciasta stwierdziłam „łał, to jest ekstra”. Wspaniały, lekko korzenno-imbirowy smak idealnie łączy się z delikatnym smakiem gruszek, które dzięki dwóm warstwom grubych plastrów nadają całości wilgotności. I ten wygląd – rozetki zdały egzamin na szóstkę – pięknie dekorują wierzch ciasta. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane i nie wymaga wiele czasu. Gorąco polecam!


Składniki (na ciasto w kwadratowej foremce 20x20cm):

1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki otrębów pszennych
½ szklanki płatków żytnich
½ szklanki oleju
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
3 całe jajka (L)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
60g wafelków o smaku orzechowym
25g świeżego imbiru (waga wraz ze skórką)
¼ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli

*Uwaga - pojemność szklanki 250ml

3 duże gruszki – ja wybrałam różne odmiany, ale można poprzestać na jednej odmianie

Dodatkowo: parę cienkich plasterków masła, trochę cukru


Wykonanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC – grzanie góra i dół, bez termoobiegu.
Mąkę, otręby, płatki żytnie, proszek do pieczenia, cynamon i sól umieścić w misce. Wafelki zetrzeć na tarce o grubych oczkach – wszystko razem wymieszać. W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Imbir dokładnie umyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o drobnych oczkach – dodać do płynnej masy.


Gruszki umyć, pokroić w grube plastry – pestki delikatnie usunąć, by nie uszkodzić rozetki (gniazda nasiennego).
Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Połowę masy przełożyć do foremki i dokładnie rozprowadzić. Na masie ułożyć plastry gruszek (te brzydsze, bez rozetek). Na gruszki wyłożyć drugą część masy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć reprezentacyjne plastry wraz z rozetkami.


Wierzch ciasta przykryć kawałkiem papieru do pieczenia by gruszki się nie przypiekły. Wstawić do piekarnika i piec pół godziny. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia. Na gruszkach ułożyć plasterki masła i posypać lekko cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika na kolejne 45 minut, przy czym ostatnie 5 minut piec z termoobiegiem, by gruszki nabrały nieco koloru. Ciasto wyjąć i ostudzić. Nie ma konieczności sypania cukrem pudrem bo i tak nie będzie się trzymał na gruszkach. Smacznego!






Świąteczne słodkości!
zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. świetnie się prezentuje:) na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam połączenie gruszek i imbiru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi byc śmaczny ! kocham gruszki :]
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń