wtorek, 17 marca 2015

Mazurek marcepanowo-śliwkowy



Mazurek to kolejny słodki wypiek, niezaprzeczalnie związany z Wielkanocą. Jego rodzajom nie ma końca. Najbardziej popularnym wśród nas i chyba najprostszym w wykonaniu jest mazurek z kajmakiem. Tak mi się przynajmniej wydaje:). „Mazurki to kruche ciasto z byle czym, byle słodkim” – takie stwierdzenie może budzić kontrowersje i jest to tylko wierzchołek góry lodowej, gdyż wypiek ten ma swoje tajemnice i wbrew pozorom, pod słodkim lukrem czeka ciekawa jego historia. Mazurek wbrew przekonaniu większości, wcale nie pochodzi z Polski, lecz ze wschodu. Ale o tym możecie przeczytać tutaj, gdzie zamieściłam krótką ciekawostkę na temat mazurka:). Polecam również zagłębić się w przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która w swoim zbiorze proponuje przeróżne warianty.
Przepis na dzisiejszy mazurek to nic innego jak kruche ciasto, masa marcepanowa i suszone śliwki. Wydaje się być banalnym, ale smak jest wyborny. Polecam:).


Składniki (na ciasto w formie 20x20cm):

Ciasto (wychodzi go troszkę więcej niż potrzeba, więc spokojnie można się pobawić ciastem i powycinać jeszcze jakieś dowolne kształty i udekorować mazurka):

230g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
1 jajko
1 łyżka słodkiej śmietany 30%
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli

Krem marcepanowy:
100g schłodzonej masy marcepanowej
30g miękkiego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru

Dodatkowo: 1 opakowanie suszonych śliwek (ok. 25 sztuk), 1 łyżka powideł śliwkowych, łyżka płatków migdałów

Wykonanie:

Kwadratową formę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie macie takiej formy, można również rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i tak zawinąć boki do środka, by powstał kwadrat 20x20cm.
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać jajko i śmietanę – wymieszać łyżką. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto będzie troszkę bardziej twarde niż moje tradycyjne, a to dlatego, żeby po upieczeniu uformowane skręcone wałeczki zachowały formę. Nie bójcie się, po upieczeniu ciasto nie jest twarde jak skała:). Jest chrupkie i pyszne:). Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować. Przełożyć do formy, a odstające boki zrolować do środka, by utworzyły się wałeczki. 


Masa marcepanowa: miękkie masło utrzeć z żółtkiem i cukrem na puszystą masę. Marcepan zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozsmarować równomiernie na kruchym cieście.
Śliwki włożyć do miseczki (kilka sztuk można poprzecinać na pół – wejdą one w mniejsze wgłębienia), dodać powidła i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Z pozostałego kruchego ciasta uformować poskręcane wałeczki i ułożyć na przemian na cieście. W szczeliny powsadzać śliwki. 


Całość posypać niewielką ilością płatków migdałów. Wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny, aż ciasto się zezłości. Wyjąć i ostudzić. Lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Pięknie wygląda :)
    Mazurki są takie proste, ale mają w sobie to coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały mazurek :) Widzę u Ciebie całą masę pyszności więc zostaję na dłużej i oczywiście zapraszam do siebie :) http://asiuuulek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń