W tak deszczowy i pochmurny dzień, jedyne co może poprawić humor to dobre zakupy albo kawa i coś słodkiego. Albo jedno i drugie, czemu nie :) Myślę, że mało kto przejdzie obojętnie obok kawałka pysznej tarty ze słodziutkimi gruszkami. Przepis pochodzi z austriackiej strony ich koche. Pomysł bardzo przypadł mi do gustu, lecz troszkę go zmodyfikowałam i użyłam własnego przepisu na kruche ciasto. Tarta jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu. A smak – rewelacja ! Polecam!
Składniki (na
tartę w okrągłej formie 24cm):
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Masa śmietankowa:
330g słodkiej śmietany 36%
70g cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
50ml mleka
Dodatkowo: 6
gruszek średniej wielkości
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 185oC (termoobieg).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto – suche składniki wymieszać, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz
żółtko, wszystko rozrabiać palcami do uzyskania czegoś na kształt kruszonki, a
następnie zagnieść ciasto. Wylepić dno i brzegi formy. Wstawić do piekarnika i
podpiekać ok. 10 minut, aż ciasto się lekko przypiecze.
W czasie podpiekania spodu obrać gruszki i pokroić na
większe kawałki.
Masa śmietankowa:
śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać w
mleku, a następnie dodać do reszty. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Na podpieczony spód wyłożyć połowę gruszek i zalać połową
masy śmietankowej. Wyłożyć drugą połowę gruszek i zalać resztą masy. Wyrównać i
wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut, aż wierzch nabierze złoto-brązowego
koloru. Wyjąć i całkowicie ostudzić lub podawać lekko ciepłe z lodami. Wybór
należy do Was:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz