czwartek, 8 września 2016

Upside down plum cake – odwrócone ciasto ze śliwkami



Pozbierałam z ogrodu resztki śliwek. Nawet się nie zorientowałam, kiedy wszystkie spadły na ziemię, bo ich czas minął. Także to już chyba ostatni wypiek z ich udziałem. Zdecydowałam się na ciasto „upside down” wg przepisu Marthy Stewart. To nic innego jak zwykłe ciasto ucierane ze skarmelizowanymi śliwkami na wierzchu. Pewnie smakowałoby jak każde ciasto ucierane, gdyby nie dodatek gałki muszkatołowej, która nadaje mu bardzo ciekawy smak. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam :)


Składniki (na ciasto w okrągłej formie 24cm):

Ciasto:
250g mąki pszennej
150g brązowego cukru trzcinowego
140g masła w temperaturze pokojowej
½ szklanki śmietany
3 żółtka
2 łyżki mleka
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Śliwki:
75g brązowego cukru trzcinowego
2 łyżki masła (odebrane z porcji do ciasta)
Ok. ½ kilo śliwek


Wykonanie:

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190oC (termoobieg).
Śliwki umyć i pozbawić pestek.
2 łyżki masła roztopić i wlać do formy. Zasypać równomiernie cukrem i ułożyć śliwki.
Ciasto: mąkę przesiać razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Cukier ucierać z masłem, po chwili dodając po jednym żółtku. Ucierać ok. 2 minuty. Dodać połowę mieszanki mąki i zmiksować. Następnie dodać śmietanę i resztę mąki każdorazowo miksując. Na samym końcu dodać 2 łyżki mleka i oczywiście zmiksować:). Ciasto przełożyć na śliwki i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godzinę, aż ciasto nabierze brązowego koloru a wbity drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy. Ciasto ostudzić. Ostudzone odwrócić do góry nogami, by śliwki były na wierzchu. Smacznego!


2 komentarze: